Belföld

Hatalmas árhullámra készülnek a Tisza középső szakaszán

A kitelepítettek száma 107-re emelkedett. Egyre nagyobb gond a jegesedés.

A legmagasabb, harmadfokú készültséget is meghaladó árhullám várható a Tisza középső szakaszán, a Tisza-tó alatt – közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs. Újabb áradásokra kell felkészülni Kisköre és Szolnok, illetve Csongrád és Szeged között. A Tisza alsó szakaszán a Körösök egyidejű árhulláma miatt is tartós árvízzel kell számolni.

A magyarországi folyókon és folyószakaszokon 325 kilométeren harmadfokú az árvízvédelmi készültség, míg 966 kilométeren másodfokú. A belvízzel borított területek nagysága több mint 3500 négyzetkilométer, ebből csaknem 2000 négyzetkilométer a vetés-szántó. A belvizes területek lefagytak, de a karácsonyi olvadás jelentősen növelte az elöntött területek méretét.

Az eddig is magas talajvízszintek tovább emelkedtek, helyenként rekordot döntöttek. 12 megye 211 településén folyik ár- vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1488-an vesznek részt 391 szivattyúval és 58 munkagéppel. A kitelepítettek száma 107-re növekedett. A lakosság ellátása biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás egyelőre nincs.

A jegesedés elleni védekezésé lesz a főszerep a következő napokban. A folyókon elkezdődött a jegesedés, a belvizek pedig mindenhol befagytak, ez a védelmi célokat szolgáló erdőkben és friss telepítésekben jelentős károkat okoz. A jegesedés az árvízvédelmi töltéseket, zsilipeket, duzzasztóműveket is veszélyezteti, ezért a vízügy fokozott figyelő- és gátőri szolgálatot lát el.

Folyamatosan biztosítják a jégtörőhajó-flotta menetkész állapotát. Továbbra is a jég ellen védekeznek a Balatonon. A tó vízszintjének csökkentése miatt a leeresztő zsilip szabad vízráfolyását kell biztosítani és – szükség esetén – a partra nehezedő nyomás csökkentése érdekében, a part előtt is törni kell a jeget – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik