Belföld

Budai az Alstom-szerződést is vizsgálja

A kormánybiztos szerint több mint 30 milliárdot bukhat az állam.

Vizsgálatot fog indítani az elszámoltatási kormánybiztos a BKV és a budapesti metrókocsik gyártója, az Alstom között megkötött szerződés ügyében. Ezt Budai Gyula maga jelentette be. A kormánybiztos emlékeztetett arra, hogy emellett tucatnyi újabb ügyben “gőzerővel folyik” a vizsgálat.

A kormánybiztos közölte, a BKV és az Alstom szerződésének vizsgálatára Tarlós István főpolgármester kérte fel, akivel 2011. január 3-án, hétfőn egyeztet majd az ügyben. “Jelen pillanatban a magyar állam több mint 30 milliárd forint bukása felé halad” – fogalmazott Budai Gyula.

A kormánybiztos szerint több száz milliárdra rúghat az a kár, ami a magyar államot érte az elmúlt nyolc évben a különféle privatizációk és visszaélések miatt. A politikus közölte: vizsgálatai nem személyek ellen irányulnak, hanem kizárólag az ügyek mentén zajlanak. Szerinte a vizsgálatok akkor érik el a céljukat, ha az a kár, ami a magyar államot érte, visszakerül a költségvetésbe. Erre pedig Budai Gyula szerint lehetőség is van.

Tarlós István december 22-én közölte: felveszik a kapcsolatot Budai Gyulával, hogy vizsgálja meg, a metrókocsik szállításáról 2006-ban megkötött szerződés mennyiben felel meg a város érdekeinek, mennyiben okozott vagy okozhatott kárt, az milyen mértékű, és van-e az ügynek felelőse.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik