Belföld

Szakmai összefogás a csaló nyelviskolák ellen

A Nyelviskolák Szakmai Egyesülete jogsegélyszolgálatot indított a kiszolgáltatott diákoknak.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületéhez tömegével érkeznek a panaszok az ügyfeleiket becsapó nyelviskolákról. A több száz nyelviskolából csak néhánnyal van gond, a leendő tanulónak érdemes már a szerződéskötésnél résen lennie, mert a csaló nyelviskolák megtévesztő eljárásainak több közös vonása van – mondta a Népszabadságnak az egyesület főtitkára.

Sipos Júlia szerint jellemző, hogy ügynökökön keresztül értékesítik a tanfolyamokat. Az ügynökök hiányosan, illetve félretájékoztatják az érdeklődőket, akikkel áttekinthetetlen, szabad szemmel rosszul látható apró betűs kiegészítésekkel ellátott „szerződést” íratnak alá.

Az aláírást azonnal előlegfizetés követi, amellyel a rászedett „azonnali és visszavonhatatlan” megrendelést adott a nyelviskolának, így vissza már nem léphet, és hónapokon keresztül jönnek a több tízezres számlák, akármi történjék is. Sipos Júlia néhány példát is ismertetett.

Volt, amikor egy özvegyen maradt feleséget köteleztek a szerencsétlenül járt férje által el sem kezdett tanfolyam teljes árának kifizetésére; vagy amikor, valaki haladó nyelvtanfolyamra szeretett volna járni, és az első órán kiderült, hogy a kezdők közé ültették, mégis ki kellett fizetnie a teljes 224 ezer forintos tanfolyami díjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik