Belföld

Semjén: magyar pártlistára szavazzanak a határon túliak

A miniszterelnök-helyettes szerint a pártoknak így versengeniük kellene a határon túli magyarok szavazatáért.

Semjén Zsolt a Hírszerzőn kedden megjelent interjúban kifejtette: a választási rendszert úgy volna jó átalakítani, hogy Budapesten, Esztergomban, Sepsiszentgyörgyön és Los Angelesben ugyanazok közül a pártlisták közül lehessen választani. Mint mondta, ez a magánvéleménye, nem kormányálláspont. A KDNP elnöke a hírportálnak beszélt arról, hogy “egyéni választókerületben csak az szavazhat, akinek ott van lakcímkártyája”, de nem látja okát, hogy a határon túli magyarokat kizárják a listás szavazásból.

“Semmilyen érv nincs amellett, hogy egy határon túli magyar állampolgárnak ne legyen választójoga” – mondta. Hozzátette: egyetlen érvet hallott a külföldön élő magyarok választójoga ellen, hogy aki nem itt fizet adót, ne szavazhasson itt. Ez azonban tévedés – folytatta -, mivel sok magyarországi magyar állampolgár él és dolgozik külföldön, ráadásul e logika alapján azoktól is meg lehetne vonni a választójogot, akik Magyarországon élnek, de nem vesznek részt a közteherviselésben.

A határon túli magyarok szavazati jogának megadása mellett hozta fel, hogy így “komolyan kell őket venni”, a pártoknak versengeniük kell a szavazatukért. A speciális, nekik fenntartott mandátum ebből a szempontból kissé súlytalan lenne – mondta.

Kérdésre válaszolva Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a határon túli magyarok többsége nagy valószínűséggel a Fidesz-KDNP szövetségre szavazna, “de ez nem érv a választójog megadása ellen”. A szocialistákat semmi nem akadályozza meg abban, hogy olyan gesztusokat tegyenek a határon túli magyaroknak, hogy rájuk szavazzanak – jelentette ki.

AJÁNLOTT LINK:

“Jogukban áll akár tévedni is” – interjú Semjén Zsolttal az alkotmányozásról (Hírszerző)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik