Belföld

Intenzív havazás az északi országrészben

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 12. 28. 21:01

A nagy mennyiségű csapadék és a nagyon alacsony hőmérséklet miatt a fő- és mellékutakon egyaránt nehezebb a közlekedés.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerint az ország északi területein kialakult intenzív havazás már Fejér megyét is elérte. A cég a havazásban érintett helyeken majdnem a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik. A munkák elvégzéséhez a társaság a saját gépparkján kívül bérelt gépeket is rendelt az utakra, így a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban jelenleg több száz gép dolgozik, emellett a közútkezelő szakemberei is 12 órás váltásban végzik feladataikat. A nagy intenzitású havazás miatt a takarítás rendkívül idő- és energiaigényes, ezért amíg nem szűnik meg a havazás, nem várható gyors javulás a közlekedésben – közölte a társaság.

További nehézséget okoz, hogy a fagypont alatti hőmérsékletben a síkosságmentesítésre kijuttatott szóróanyag olvasztó hatása csak később érvényesül, a sózás viszont -8 fok alatt hatástalan. Ezért a cég érdesítő anyagokat, homokot, apró kőzúzalékot, salakot, illetve ezek sóval kevert változatát szórja az utakra.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra az intenzív havazásban érintett területeken, ha halaszthatatlan dolguk van, de indulás előtt akkor is tájékozódjanak az utak állapotáról. A téli útviszonyok között pedig különös körültekintéssel és megfelelően megválasztott sebességgel közlekedjenek, illetve kizárólag műszakilag jól felkészített és téli gumikkal ellátott járművekkel keljenek útra. Az útviszonyokról és a közlekedési helyzetről a cég megyei diszpécserszolgálatain kívül a társaság Útinform szolgálatától, a www.kozut.hu oldalon lehet tájékozódni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.