Belföld

Egyre hosszabb szakaszon van árvízi készültség

A Körösök tovább áradnak, a Tiszán Szolnoknál egy hét múlva várnak újabb tetőzést a szakemberek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint árvízvédelmi készültség 2293 kilométeren van, csaknem kétszáz kilométerrel hosszabban, mint két nappal ezelőtt. 916 kilométeren – így a Tisza felső szakaszán, a Berettyón, a Bodrog, a Hármas-Körös, a Hortobágy-Berettyó, a Kraszna, a Sajó, a Tarna, a Sebes-Körös, a Takta, a Túr és a Zagyva szakaszain, valamint mellékfolyásain – elsőfokú a készültség.

A Közép-Tiszán intenzív jegesedésre számítanak a szakemberek a következő napokban, a folyó hamarosan újra áradásnak indul. Lovas Attila, a regionális környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság védelemvezetője az MTI-nek azt mondta, az elmúlt 24 órában a Tisza felső vízgyűjtőin összességében nem hullott jelentős mennyiségű csapadék, de helyenként 12 millimétert meghaladó értéket is mértek. A Tisza újabb árhulláma Vásárosnaménynál 677 centiméterrel tetőzött hétfőn, a kora hajnali órákban. Ugyanott kedd reggelre 3 centimétert apadt a folyó.

A Tisza felső szakaszairól érkező árhullám Kiskörénél egy-másfél nap múlva 790 centiméter, Szolnoknál két-három nap múlva 820 centiméter közelében megfordítja a folyó addigi apadását. Előbbi település közelében az előzetes számítások alapján 800 és 830 centiméter között január 3-án, a megyeszékhely térségében 820-850 centiméteres szinten január 4-én tetőzik majd.

A Fekete- és a Fehér-Körös kivételével a Hármas-Körös és összes mellékfolyója tovább árad. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az árvíz és a belvíz elleni védekezésben 616-an vesznek részt.

Az észak-magyarországi folyók vízgyűjtőin az elmúlt 24 órában nem esett jelentősebb csapadék, szerda reggelig főként az északi és a keleti területeken várható havazás, hózápor, mennyisége területi átlagban 1-2 milliméter körül alakul. Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályának vezetője azt mondta, a következő héten egyre hidegebb és nagyrészt száraz időjárás várható, így az árhullámok vízutánpótlása jelentősen csökken majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik