Belföld

A belvízkárra nem fizetnek a biztosítók

A belvízzel elöntött területek nagysága növekszik, eddig több mint száz embert kellett kitelepíteni.

A belvízkár kockázatát nem vállalják a biztosítók, ebben a helyzetben a belvízkárosultakon egy jól működő központi kockázati alap segíthetne a legjobban – vélekedik a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. Az alkuszcég közleményében kifejti: a biztosítók nem vállalnak kockázatot a talajvizes, belvizes területekre épült ingatlanokra, ezért nincs olyan konstrukció, amely kifejezetten ezt a kockázatot is vállalná. Ez akkor is igaz, ha valamennyi kockázatot felölelő, és az átlagoshoz mért három-ötszörös díjú lakásbiztosítást köt a tulajdonos.

Amennyiben viszont a belvizet vihar, zivatar, eső előzi meg, akkor ezek kárait megtérítik a biztosítók, de csak olyan mértékben, amilyen összegre az ingóbiztosítás szólt. Ezért a CLB felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy a biztosítással kövessék ingóságaik értékének emelkedését, különben csak a szerződéskori értéket fizeti ki a biztosító.

Egyre több terület belvíz alatt

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közlése szerint a belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 3514 négyzetkilométer, amelyből 1900 vetés, szántó. Két nappal korábban még 149 négyzetkilométerrel kevesebb, 3365 négyzetkilométer területet borított belvíz.

December 27-ig összesen 104 embert kellett kitelepíteni a belvíz miatt, de a lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyírségben a legsúlyosabb a helyzet, ahol a talajvíz szintje meghaladja az 1936-ban regisztrált eddigi rekordértéket is – mondta Kató Sándor, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékese.

A talaj víztelítettsége már novemberben 74,4 százalékos volt, a sokéves átlagot 56 százalékkal haladta meg. A decemberi adat – ez szilveszter után lesz végleges – sem ígér sok jót, hiszen eddig az átlagosnál több volt az eső és a hó. Szabolcsban jelenleg öt belvízvédelmi szakaszon harmadfokú, öt öblözetben másodfokú, míg két körzetben elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a térségi vízügyi igazgatóság.

A Tiszántúlon mintegy 20 négyzetkilométerrel nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, így már több mint 420 négyzetkilométer áll víz alatt – közölte Bara Sándor, a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője. Az igazgatóság területén mind a 12 belvízvédelmi szakaszon készültséget tartanak fenn. A legmagasabb, harmadfokú készültség van érvényben a Berettyó-alsó, a Kálló és az Alsó-Nyírvíz-Nagy-éri védelmi szakaszokon.

Az elmúlt 24 órában 188-an vettek részt a védekezésben, 25 szivattyútelep 4,8 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik