Belföld

Lakást kapnak a devecseri Dankó-telepen élő romák

"Senkit nem hagyunk magára" - fogalmazott a polgármester.

Lakáshoz juthatnak azok a devecseri romák, akiknek a háza a vörösiszap-ömlésben megsemmisült Dankó-telepen állt, ám a kártalanítással kapott pénzből nem tudnának másikat vásárolni, vagy nem jogosultak kártalanításra engedély nélkül épült viskóik miatt – mondta Toldi Tamás (Fidesz-KDNP), a település polgármestere. Közlése szerint az önkormányzat rendeletet alkotott arról, hogy különbizottság alakul a Dankó-telepi romák sorsának megoldására. “Senkit nem hagyunk magára” – fogalmazott a polgármester.

Az önkormányzat felvállalta, hogy a Magyar Kármentő Alap forrásaiból és a Máltai Szeretetszolgálat segítségével legkésőbb február végéig lakást vásárol annak a 16 legszegényebb Dankó-telepi roma családnak, akiknek komfort nélküli háza a katasztrófában megsemmisült, és az értékbecslés során megállapított árért nem tudnának sem új, sem használt lakást vásárolni – mondta Toldi Tamás.

Nyolc olyan család van, akinek viskója a Torna-patak mellett, engedély nélkül épült, emiatt – a kormányrendelet értelmében – nem jogosult állami kártalanításra. A polgármester elmondta, hogy a családok kiválasztásánál a szociális helyzeten túl figyelembe vették azt is, hogy melyik család hogyan élt, dolgoztak-e.

Az önkormányzat 4 millió forint körüli ingatlanokat keres Devecserben és környékén – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik