Belföld

Gáncs Péter: karácsony örömüzenete bűnbánatra és szabadulásra hív

Administrator
Administrator

2010. 12. 24. 18:08

Karácsony örömüzenete az embert önvizsgálatra, bűnbánatra és a bűntől való szabadulásra hívja - mondta Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

Az evangélikus elnök-püspök rámutatott: Jézus születésének örömüzenete akkor lesz élővé, ha az emberek elismerik, hogy bűnösök, “Jákob, a csaló örökösei”. Isten azonban újra és újra szövetséget köt az emberekkel, újra és újra megtartja őket, attól függetlenül, hogy visszaesnek bűneikbe – hívta fel a figyelmet.

Gáncs Péter kifejezésre juttatta: az embert bűnei választották el Istentől, ezeknek a bűnöknek az eltörlésére jött el a Megváltó. Ez az üzenet a XXI. századi embernek is szól, még akkor is, ha “sokszor az ünnepek után minden ugyanúgy megy tovább, mint azelőtt”.

Úgy fogalmazott: karácsony üzenete az, hogy “az élet zsákutcáit, kudarcait szimbolikusan a jászol mellé lehet tenni”, mert “Isten nemzedékeket tart meg igéje által”, Jézus pedig megerősíti Isten és az ember közötti szövetséget, ezért megtartónak kell tekinteni. “Isten igéjét adja az ember szívébe, hogy mindenki hazavihesse a jó hírt” – tette hozzá.

Igehirdetésében az elnök-püspök hangsúlyozta, “Isten igéi nem fogynak el”, a hitet és az örömüzenetet pedig a későbbi nemzedékeknek is tovább lehet adni. Rámutatott: igazán akkor lesz a karácsony több, mint “nosztalgikus ünnep, kedves hangulat”, ha 2010 karácsonyán szembesülnek az emberek Jézus születésének jelentőségével.

Jézus születésének történetét Lukács evangéliuma alapján hallgatták meg a hívek az ünnepi istentiszteleten.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.