Belföld

Együttműködik a marosvásárhelyi és a karcagi kórház

Pénzügyi és szakmai együttműködési megállapodás született a marosvásárhelyi és a karcagi kórházak között.

Az európai uniós pályázatokon, tudományos kutatásokban való közös részvétel, szűrő- és oktatási programok megvalósítása érdekében együttműködési megállapodást kötött a Maros megyei Klinikai Kórház és a karcagi Kátai kórház – közölte a nagykun város egészségügyi intézményének főigazgatója pénteken az MTI-vel.

A karcagi kórházban több orvos és ápoló dolgozik a romániai Maros megyéből, s a velük kialakult jó szakmai és emberi kapcsolat alapozta meg a mostani megállapodást – mondta Nagy Mihály főigazgató az előző nap Marosvásárhelyen aláírt dokumentum megszületésének előzményeiről.

A vezető hozzátette: az uniós pályázatokon és a különböző egészségügyi programokban való közös részvételen túl a karcagi kórház azokból a tudományos tapasztalatokból is meríthet, amelyek a Maros megyei klinikán, mint kutatóhelyen halmozódtak fel. A magyar gyógyító intézmény többek között abban nyújthat segítséget, hogy miként lehet a fenntartóval, a települési önkormányzattal minél eredményesebben együtt dolgozni a működtetési és fejlesztési feladatok megoldásában, ugyanis Romániában is ez változás következett be a kórházak fenntartásában – magyarázta.

A konzultációt megkönnyíti, hogy magyarul tudunk szót váltani a marosvásárhelyi kollégák egy részével – jegyezte meg Nagy Mihály.

Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke – aki jelen volt az eseményen – azt közölte: a két kórház példája nyomán Hargita, Kovászna és Máramaros után Maros megye vezetőinél is kezdeményezik, hogy lépjenek testvérmegyei kapcsolatra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik