Belföld

Végső jelentést küldött Orbánnak a Kenedi-bizottság

Úgy tudni, még szerdán nyilvánosságra hozzák a dokumentumot.

Átadta Orbán Viktor miniszterelnöknek a jelentését a mágnesszalagok adatainak kezelését ellenőrző Kenedi-bizottság, és annak főbb elemeit szerdán nyilvánosságra is hozza –- értesült a Népszava.

Az újság a szerdai számában azt írta: “úgy tudjuk, a bizottság ezzel is jelezni akarta, hogy tudomásul vette azt a múlt heti kormányrendeletet, amelynek értelmében feloszlatják őket”.

A múlt heti határozat kimondta, a megbízatás megszűnésével a bizottságnak jelentést kell tennie; ezt tegnap meg is tették. A napilap úgy tudja, rövidesen az egész jelentést közölni fogják az Élet és Irodalomban.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára elmondta: az utóbbi években több civil bizottság is dolgozott már az iratokkal, ám ettől nem jutott előrébb az ügy. Arra az államtitkár nem tudott egyértelmű választ adni – olvasható a lapban -, hogy mi van azokkal a dokumentumokkal, amelyek esetében a korábbi Kenedi-bizottság jelezte: a titkosítás felesleges. Ezek egy részét nem adták át a levéltárnak, amiből az látszik, hogy kormányzati segítség nélkül nem is tehettek a nyilvánosságért.

A jelenleg még titkosítás alatt lévő, szalagokról származó dokumentumokat a hatályos törvény szerint rendszerezik majd az új „dossziétörvény” kidolgozása előtt – nyilatkozta a lapban Rétvári Bence.

E jogszabály létrehozására egy nappal a Kenediéket elbocsátó rendelet kiadása előtt szólították fel a KIM vezetőjét. A 2011. novemberére elkészülő törvényről Rétvári Bence azt mondta: azzal kerül pont az iratnyilvánosság ügyére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik