Belföld

Szokatlanul enyhe napok jönnek

Karácsonykor azonban hideg levegő zúdul az országra. Havazni is fog.

Szerdán napközben országszerte megvastagszik a felhőzet, csak kevés helyen süthet ki a Nap. Északon szórványosan, délen helyenként számíthatunk kisebb eső, záporeső kialakulására. Az északkeleti országrészben néhol tartósan ködös idő valószínű. Többfelé megélénkül a délies irányú légmozgás, a Kisalföldön erős széllökések is előfordulhatnak, ugyanakkor északkeleten gyenge marad a változó irányú szél. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 5 és 10 fok között alakul, északkeleten és Sopron környékén azonban csupán +1, +4 fokos maximum valószínű.

Csütörtökre virradóra a Dunántúlon felszakadozik, csökken a felhőzet, csapadék nem várható. A Tiszántúlon és északkeleten azonban marad az erősen felhős, borult, helyenként tartósan ködös idő, és szórványosan kisebb eső, záporeső is kialakulhat. Mérsékelt marad a déli szél, a Kisalföldön azonban továbbra is előfordulhatnak élénk, erős széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között alakul, északkeleten néhol gyenge fagy előfordulhat. Délután változóan, többször erősen felhős lesz az ég hazánk felett, késő délután dél felől azonban megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé számíthatunk eső, záporeső kialakulására. Északkeleten egy-két helyen tartósan párás, esetleg ködös területek is előfordulhatnak. Elsősorban a Hódmezővásárhely-Dunaújváros-Győr vonalban élénkülhet meg a délkeleti szél, másutt gyenge, mérsékelt marad a légmozgás. A hőmérséklet csúcsértéke általában 7 és 12 fok között várható, azonban északkeleten alig emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, +1 és +4 fok közötti maximumok valószínűek.

Pénteken még szokatlanul enyhe időben lesz részünk, egy mediterrán ciklon hatására azonban többfelé fordul elő eső, záporeső, egy-egy zivatar sem kizárt. Éjjel a ciklon hátoldalán hideg levegő áramlik a Kárpát-medencébe, és az esőt északnyugat felől egyre többfelé váltja fel havas eső, havazás. Szombaton sokfelé számíthatunk jelentős mennyiségű csapadékra, északon és nyugaton inkább havas eső, havazás várható, a déli és keleti országrészben eső, havas eső lesz a jellemző. Vasárnap főként a Tiszántúlon valószínű havazás, másutt több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A hétvégén megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati szél. A bezúduló hideg levegő hatására jelentősen visszaesik a hőmérséklet, karácsony másnapjától kezdődően erősödő éjszakai fagyokra, és fagypont körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Az időszak vége felé megnő a kiterjedt ködfoltok kialakulásának esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik