Belföld

Nem változott a többszörös Fidesz-fölény

A Századvég szerint az ellenzéki pártok egyike sem került közelebb az év végére a váltópárti helyzethez.

Nincs jelentősebb elmozdulás a parlamenti pártok támogatottságában – derül ki a Századvég december 15. és 20. között végzett közvélemény-kutatásából. A többszörös Fidesz-fölény nem változott, és az ellenzéki pártok egyike sem került közelebb az év végére a váltópárti helyzethez.

A Fidesz-KDNP a teljes lakosság körében – 2 százalékpontot veszítve – 43 százalékon áll, míg az MSZP szimpatizánsainak aránya 12 százalékon maradt az elmúlt egy hónapban. A Jobbik támogatottsága a teljes lakosság körében 1 százalékpontot csökkent, most 7 százalékos, az LMP pedig továbbra is a parlamentbe jutási küszöb alatt, 4 százalékon áll.

A kutatás szerint a biztos szavazók körében is jelentős a Fidesz-KDNP előnye a második legerősebb MSZP-hez képest. A kormányzó pártokra 65 százalék szavazna, ez 1 százalékponttal kevesebb, mint egy hónapja, a szocialisták pedig 2 százalékpontot javítva, 17 százalékon állnak. A választásukban biztos szavazók 10 százaléka adná voksát a Jobbikra, 5 százalékuk pedig a LMP-t juttatná a parlamentbe – a két párt támogatottság 1-1 százalékponttal csökkent egy hónap alatt.

A felmérés szerint tovább csökkent a választási hajlandóság a felnőtt lakosság körében: a választókorúak 52 százaléka menne el voksolni, ha a parlamenti választásokat most vasárnap rendeznék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik