Belföld

Lázár visszacsábítaná az ellenzéket az alkotmányozásba

A Fidesz frakcióvezetője szerint a jövő év legfontosabb feladata, hogy megszülessen az új alaptörvény.

A jövő év legfontosabb feladatának tartja Lázár János, hogy megszülessen az új alkotmány, amelyet szerinte nemzeti konzultációnak kell megelőznie. Szeretné elérni, hogy az ellenzéki pártok térjenek vissza az alkotmányozásba, ezért ezzel a felhívással meg is keresi őket.

Az alkotmány-előkészítő bizottság parlament elé terjesztett dokumentuma egyelőre egy koncepció irányokkal, problémafelvetéssel, de “semmi nincs kőbe vésve” – mondta a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek adott interjúban.

Lázár János jelezte, nem támogatja, hogy Ópusztaszeren írják alá az új alaptörvényt. “Én biztosan nem megyek Ópusztaszerre aláírni, mert ott a szocialista rendszerben ünnepelték az új alkotmányt” – reagált Semjén Zsolt, KDNP-elnök és Magyar Anna fideszes képviselő javaslatára.

A politikus elismeri, hogy az elmúlt fél évben voltak stílusbeli, kommunikációs hiányosságok, de minden egyes eddig elfogadott törvénnyel egyetért. Az intézkedések kapcsán a társadalom időnként “csak kapkodta a fejét”. Úgy vélekedett: a kormány és a frakció kommunikációjára lényegesen nagyobb figyelmet kell fordítani, hogy az emberek megértsék a lépéseket – véli a frakcióvezető.

Közölte: már jövő szeptemberben hatályba léphetnek az új oktatási, egészségügyi, szociális, önkormányzati és közigazgatási rendszert megalapozó jogszabályok. Ezek koncepcióit a kormány január-februárban tárgyalja meg. A Fidesznek február elején lesz kihelyezett frakcióülése Siófokon, és ott tekintik át ezeket. Egyelőre műhelymunka folyik – jegyezte meg. A nagy rendszerek megújításával kapcsolatban azt mondta: az “erősen” befolyásolja majd a parlamenti törvényhozási tempót jövőre, amit ő személy szerint szeretne növelni.

Arra a kérdésre, hogy 2011-től kéthetente hoz-e majd döntéseket a Ház, Lázár János azt válaszolta: a házelnöknek vannak erre vonatkozó elképzelései, és a frakció maximálisan támogatja Kövér Lászlót abban, hogy az elmúlt 20 év tapasztalatai alapján vizsgálják felül az Országgyűlés munkáját. “A választási kampányban megígértük, hogy az ellenzéki jogosítványok minden héten érvényesülnek, ehhez szeretnénk magunkat tartani. Azt a jogot, hogy az ellenzék számon kérjen, kritizáljon, inkább erősíteni kell” – hangsúlyozta, hozzáfűzve, a parlamenti munka racionalizálható, újragondolható.

Lázár János a médiatörvényről azt mondta, a gyakorlati életben dől majd el, hogyan működik az új szabályozás, amelytől átláthatóbb, tiszta viszonyokat remél. “Kizárt dolog, hogy legyen cenzúra, ez mese. Egy okos politika sosem gondolkozik cenzúrában, mert az kitermeli az ellenkultúrát” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik