Belföld

Elkészült az otthonszülést szabályozó rendelettervezet

Administrator
Administrator

2010. 12. 20. 15:20

A jogszabálytervezetet közigazgatási egyeztetésre küldik, várhatóan áprilisra fogadhatják el.

Elkészült az intézeten kívül szülést szabályozó rendelet – jelentette be Szócska Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkára. A rendelet további, kiegészítő szabályozásokat igényel; a szakmai, képzési követelményrendszer pontosítását a jövő év elején kezdik meg – tette hozzá.

Szócska Miklós kifejtette, hogy a jogszabályt háromkörös egyeztetés előzte meg a szakma képviselőivel. Nem biztos, hogy a végső változattal mindenki száz százalékig elégedett lesz, de minden érintett szervezet számára vállalható.

A sajtótájékoztatón a tervezet néhány pontját is ismertette az államtitkár. A dokumentum szerint a szülés helyszíne lehet a várandós nő otthona vagy bármely más helyszín, ha az megfelel a tervezet szerinti higiénés körülményeknek, és onnan a nő a háttérkórházba beszállítható. Kiemelte: “ha előre nem látható ok esetében a háttérkórházba történő beszállítás akadályozott, akkor bármely más kórházba is be lehet szállítani a szülő nőt és az újszülöttet”.

A szülést – a jogszabályban “felelős személyként” megnevezve – szülész-nőgyógyász szakorvos vagy szülésznő, bába vezetheti le – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a szakmai képzési rendszer még tisztázásra vár. A felelős személy feladatai egyebek mellett a védőnő értesítése, az újszülött vizsgálata az első órában. Biztosítania kell az újszülött és az anya felügyeletét a szülést követő hat órában, valamint további négy napon át naponta ellenőriznie kell őket.

A szükséges oltást, valamint a veleszületett anyagcsere-betegségek szűrővizsgálatait viszont már a házi gyermekorvos intézi. Szócska Miklós szerint ez azért fontos, mert így az otthonszülés integrálva lesz az alapellátás rendszerébe.

A tervezet szabályozza az ellátás igénybevételének feltételeit és kizáró okait, leírja, hogy mely esetekben van szükséges kórházba szállításra, és melyek az ellátás tárgyi és higiénés feltételei.

A dokumentum az ellátás igénybevételéhez hat feltétel együttes megvalósulását írja elő. Ezek: szövődménymentes terhesség, a várandós nő a fogamzás időpontjában a 18. életévét betöltötte, első szülés esetében a várandós nő a fogamzás időpontjában a 40. életévét még nem töltötte be, a terhesség a 37. és 42. hét között van, a magzat koponyavégű fekvésű, és a magzat becsült súlya az ultrahangos vizsgálat alapján az élettani határértéken belül van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.