Belföld

Elengedik az MTV köztartozását

Elfogadta az Országgyűlés a 2011. évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által is támogatott második körös módosító indítványokat.

A kormány által is támogatott módosító indítvány-csomagot 255 igen és 101 nem szavazat mellett fogadta el a Ház: ezeket Fidesz és az KDNP mellett egy jobbikos, Zagyva György Gyula is megszavazta; az ellenzéki frakciók nemmel voksoltak.

Egy, a kormány által nem támogatott indítványt is megszavaztak: a számvevőszéki és költségvetési bizottság azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés engedje el az MTV a központi költségvetéssel szemben, 2011. január 1. napján fennálló adó-, illeték-, valamint járuléktartozását. Ezt a javaslatot 236-an támogatták (196 fideszes, 36 KDNP-s, egy jobbikos, egy LMP-s, és két független), 116-an pedig elutasították (a 21 fideszes mellett 42 MSZP-s, 41 jobbikos és 12 LMP-s.)

A kormány által támogatott csomag része volt az Rogán Antal (Fidesz) által benyújtott módosító indítvány is, amely a Költségvetési Tanács (KT) titkársága jövő évre eredetileg tervezett 835,5 millió, majd végül az első körös módosító indítványok elfogadása után megmaradt 10 millió forintját is átcsoportosította az Országgyűlés Hivatalának.

A támogatott sorban volt az a – Kósa Lajos, Riz Levente, Habis László Kovács Zoltán – által kezdeményezett indítvány is, amely 25-ről 30 százalékra emeli közlekedési szabályszegések után kiszabott közigazgatási bírságból származó bevétel önkormányzatot illető részét. Ezt a javaslatot teljes konszenzussal, 354 igen szavazat mellett fogadták el.

Elfogadták azt az számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítványt is, amely a tervezetthez képest csökkenti a jövő évi büdzsében a 2012-es költségvetési belső tételek hiányát és duplájára emeli a 2013-as elsődleges egyenlegcélt.

Az Országgyűlés fejezetén belüli átcsoportosítással a büdzsé tervezetében eredetileg a közmédiumok működésére betervezett, mintegy 29 milliárd forintot a Műsorszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alaphoz helyezték át.

A költségvetési törvény szövegébe pedig bekerült az addig csak az indoklásban szereplő passzus: jövőre bruttó 200 ezer forintban maximálják a költségvetési dolgozók éves cafetéria-keretét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik