Belföld

Szabó Máté: nem azonosíthatók a vagyonőrök

Nem megoldott a vagyonőrök azonosíthatósága, ami nehezíti az esetlegesen elkövetett jogellenes intézkedések miatti eljárást - állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Az ombudsman problémásnak tartja azt is, hogy nincs a személy – és vagyonőröknek megfelelő szakmai ellenőrzése.

Szabó Máté hivatalból indított vizsgálata végén arra következtetésre jutott, szükséges megszervezni a személy- és vagyonőrök szakmai tevékenységének ellenőrzését, a jogellenes intézkedésekkel okozott sérelmek vizsgálatára pedig független szervezetnek kellene felhatalmazást kapnia. Az ombudsman az ügyben a belügyminiszterhez fordult.

Az Országgyűlési Biztos Hivatala vasárnap közleményben tájékoztatott Szabó Máté vizsgálatáról. A közleményben emlékeztetnek rá: a polgárok bírósághoz fordulhatnak, feljelentést tehetnek, vagy polgári peres eljárást indíthatnak, ha megítélésük szerint a vagyonőr jogellenes módon intézkedett velük szemben. A vagyonőrök tevékenységét szabályozó törvény alapján pedig a szakmai kamarához fordulhat az, aki a személyiségi jogait érzi sértve, vagy etikai vétséget tapasztal; az etikai eljárás következménye pénzbírság, vagy akár a kamarából való kizárás is lehet.

“A jogellenes személy- és vagyonőri intézkedésekkel szemben alkalmazható jogorvoslatok azonban – különösen a rendőri intézkedés elleni panasszal összemérve – nem tekinthetőek tényleges, valódi garanciáknak” – állapította meg a biztos.

Szabó Máté szerint a rendőrök esetében személyes azonosíthatóságuk adja meg a későbbi esetleges felelősségre vonás lehetőségét, a vagyonőrök azonosíthatósága azonban nem megoldott, ami nehezíti a jogorvoslati eljárást.

További problémának nevezte a vagyonőrök szakmai ellenőrzésének hiányát. A törvény értelmében a rendőrség látja el a személy- és vagyonőrök hatósági ellenőrzését, a rendőrség azonban csak a tevékenység folytatásához szükséges formai feltételek meglétét vizsgálhatja, azt azonban nem, hogy a vagyonőr tevékenysége során sértette-e személyiségi jogokat. Ennek vizsgálata a szakmai kamara feladatai közé sem tartozik – tette hozzá.

A biztos rámutatott arra is: az állam kötelessége, hogy a magánszemélyek között megakadályozza illetve felelősségre vonhatóvá tegye a magánszemélyek jogellenes cselekedeteit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik