Belföld

Jégbe fagytak a belvízzel borított területek

Administrator
Administrator

2010. 12. 19. 11:17

Most a havazás és a jég, jövő héten az olvadás okoz gondot a belvizes területeken.

Jég borítja a belvízzel elöntött területeket Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, s a lefagyás miatt változatlan, 290 négyzetkilométernyi a víz alatti határrészek nagysága. A lefagyott belvizes területekre további hó is hullott szombaton, a Nyírségben és Felső-Szabolcsban átlagosan 12, a beregi tájegységben 13, míg a Tisza-Szamos és a Szamos-Kraszna közben 19 centiméteres a hótakaró.

A belvízvédelmi készültségi szintekben sem történt változás a megyében, két felső-szabolcsi körzetben, Tiszabercel és Beszterec környékén harmadfokú, további nyolc öblözetben másodfokú, míg két szakaszon elsőfokú a készenlét. A védekezésben résztvevőknek a hideg miatt egyre nagyobb feladatot jelent a zsilipek és a szivattyútelepek előtti, az uszadékokat felfogó eszközök folyamatos jegesedésének elhárítása.

A véderők – készülve a jövő hét közepétől várható enyhébb időjárásra – a vízszivattyúzás és a vízkormányzás mellett folytatják a vésztározók ürítését, illetve a csatornák kotrását, iszaptalanítását is. A Vajai-főfolyáson kívül előkészítik a szamossályi árapasztó csatorna és a keleti, úgynevezett övcsatorna egyes szakaszainak mederkotrását. Jelenleg 11 szivattyútelep működik a belvízzel elöntött szabolcsi területeken, s a folyamatos műszak során több mint kétmillió köbméter vizet emelnek át a folyókba, csatornákba és tározókba. A vízügyi igazgatóság mellett két vízgazdálkodási társulat és 29 települési önkormányzat is védekezik jelenleg Szabolcsban, az utóbbiak telepített és hordozható szivattyúkkal emelik át a vizet a veszélyeztetett házak környékéről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.