Belföld

Árvíz-belvíz: A Tisza Tiszadorogmánál tetőzött, a belvízhelyzet nem romlott

A szombati havazás miatt olvadáskor tovább növekszik majd a belvízzel borított terület.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs tájékoztatása szerint jelenleg 1.794 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből harmadfokú a Tiszán Tokaj és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán. Másodfokú a készültség a Tiszán Szolnok és Csongrád között, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon és a Taktán.

Elsőfokú készültség van a Tiszán Halásztanya és Tokaj, valamint Csongrád és Szeged között, a Krasznán, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Berettyón, a Sebes-Körösön és a Hármas-Körösön.

A Tiszán levonuló árhullám Tiszadorogma térségében tetőzött, a folyó Tiszadorogma felette apad, alatta árad, a középső szakaszán napi 30 centimétert.

A hideg idő és a lefagyások miatt pedig egyelőre nem romlott tovább a belvízhelyzet, a belvízzel borított területek nagysága 3.138 négyzetkilométer, ebből 1.700 négyzetkilométer a vetés-szántó. Az elöntések lefagytak, szombaton 5-10 centiméter hó esett, vagyis az olvadáskor tovább fog növekedni a belvízzel borított terület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik