vak
Belföld

Több vakvezető kutyára volna szükség

Hatvanezer látássérült van, de csak száz kutya dolgozik velük.

Egy kutya kiképzése két évig tart és másfél millió forintba kerül. A kiképző szervezetek nem kapnak állami támogatást, csak adományokból tudnak gazdálkodni. A gazdasági válság miatt azonban ez is évről-évre csökken.

Tavaly tizenegy kutyát adtunk át, idén négyet – mondta a Független Hírügynökségnek szombaton Mezősi Zoltán, a miskolci székhelyű Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola elnöke. Az alapítvány pénzügyi gondokkal küzd, ezért tud kevesebb kutyát kiképezni. Emiatt a képzési időt is le kellett rövidíteniük. Egyéves kutyákkal kezdik az oktatást, a kölyöknevelő programot fel kellett függeszteniük. A kutyák etetésén is próbálnak spórolni és olcsóbb tápot vásárolni. Állami támogatást nem kapnak a tevékenységükhöz, a cégektől és magánszemélyektől érkező adományok pedig évről-évre csökkennek.

Magyarországon hatvanezer látássérült van, de csak száz vakvezető kutya dolgozik. Sokkal többre lenne szükség. A kutyával biztonságosabb közlekedni, olyan akadályokat is jelez, amiket a bottal nehéz kitapogatni. Emellett pedig igazi társa lehet a sokszor magányos vak embereknek. Az ebeket – egészségi állapotuktól függően – nyugdíjazzák, így gazdájuknak új segítőre van szüksége. Ha valaki már évek óta kutyával közlekedik, és elveszíti társát, az olyan mintha újból megvakulna. Nekik a legfontosabb, hogy vakvezető kutyát kapjanak – mondják az érintettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik