Belföld

Nyolcszáz gyermek karácsonya a Parlamentben

Administrator
Administrator

2010. 12. 18. 14:46

Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) mintegy nyolcszáz gyermeket hívott meg a Parlamentbe a szombati karácsonyi ünnepségre.

A gyermekek az árvíz sújtotta településekről, a vörösiszap-károsult térségből és a határon túlról, így Erdélyből, a Felvidékről, a horvátországi Baranya megyéből, Kárpátaljáról és Újvidékről érkeztek az Országházba, ahol Kövér László házelnök fogadta őket.

A meghívottak a Parlament főlépcsőjén ülve hallgatták a házelnök köszöntőjét, amelyben elmondta: az országgyűlési képviselők azon vannak, hogy olyan döntéseket hozzanak, amelyekkel enyhíthetik a katasztrófák miatt rájuk és szüleikre nehezedő gondokat, és a határon túliak helyzetét is javítják. Kövér László emlékeztette a vendégeket: felmenőik építették a hatalmas értéket képviselő Országházat, amely nemcsak a képviselőké, hanem “mindannyiunké, a nemzet háza”, s talán az itt ülő gyerekek közül kerülnek majd ki a jövő képviselői. Ezután átadta az Országház kulcsát a posztját erre a napra átvevő kisfiúnak, a tízéves, délvidéki Kiskomáromi Zsombornak, aki első parancsolatában “kakaót, virslit, táncot és zenét” kívánt. Kövér László és Edvi Péter, az NGYSZ elnöke később a gyermek házelnökkel és alelnökökkel ebédel.

Az Országház kulcsának átadása után a gyerekeknek az Operettszínház művészei, mások mellett Bereczki Zoltán, Dolhai Attila, Janza Kata, Mészáros Árpád Zsolt és Szinetár Dóra adott elő zenés karácsonyi műsort. A vendégek ezután különböző programokon vehetnek részt az Országház termeiben, így például a felsőházi teremben Gubás Gabi és zenekara egy zenés mesejáték dalait adja elő, a Vadász Teremben pedig Csodák Palotáját szerveznek.

A Delegációs Teremben erdélyi táncházat tartanak, a Gobelinben betlehemes játékot adnak elő, a dunai folyosón pedig kézműves foglalkozásokra, arcfestésre és lufihajtogatásra várják a gyerekeket, akik itt Lolával, Brasch Bencével (Csillag születik) és Mező Misivel (Magna Cum Laude) is találkozhatnak.

De sportolókkal is beszélgethetnek a vendégek: többek között Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja, az NGYSZ sportbizottságának elnöke, Erdei Zsolt ökölvívó és Görbitz Anita kézilabdázó várja őket.

A gyerekektől délután Kövér László és Edvi Péter ajándékokkal búcsúzik. Az eseményen tartott sajtótájékoztatón – amelyen bemutatkozott a gyermek házelnök, továbbá alelnökei is – Kövér László elmondta: régi hagyományokra tekint vissza az esemény, amely reményeik szerint életre szóló élményeket ad a gyerekeknek. Edvi Péter kiemelte: olyan vendégeket hívtak meg, akiknek nagy szükségük van erre a rendezvényre, amely igazi ajándék számukra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Hemzseg a hibáktól A Piramis

The Dark knight Le chevalier noir
The Dark Kight 
2008
Real  Christopher Nolan
Heath Ledger.
COLLECTION CHRISTOPHEL © Warner Bros
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.