Belföld

Árvíz-belvíz: lassú apadás

A folyamatos apadás következtében húsz kilométerrel csökkent, és jelenleg 169 kilométer az árvíz elleni védekezés hosszúsága a Körösök mentén.

A tájékoztatás szerint szombaton reggel még a Hármas-Körös felső szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón másodfokon védekeztek, ám a nap folyamán mindkét folyón a legalacsonyabb szintre mérsékelték a készültséget. Az árvízi védekezésben 371 fő vesz részt, ám a folyókon az árhullám levonulása továbbra is zavartalan, beavatkozásra nem volt szükség. A Berettyón és a Hármas-Körösön megindult a jégképződés.

A térségben a belvízzel elöntött területek nagysága is csökken. A tíz belvízvédelmi szakaszból továbbra is négyben harmad-, ötben másodfok, egyben pedig a legalacsonyabb szinten védekeznek. A 30 állandóra telepített szivattyútelepből 25 működik éjjel-nappal, kiegészítve 18 mobil szivattyúval is. A berendezések egy nap alatt 6 millió köbméter vizet emeltek át a főbefogadó folyókba és csatornákba. December elseje óta pedig már 118 millió köbméternyit szivattyúztak el.

Az önkormányzatok közül 14-ben másod-, 16-ban pedig elsőfokon védekeznek a belterületi elöntések ellen.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 órában a Körösök vízrendszerében 4,7 milliméter csapadék várható, hó formájában.

Lassan apad a Tisza is az észak-magyarországi szakaszon, Tokajnál 29, Tiszalöknél 14, Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél hét centiméterrel csökkent a víz szintje a tetőzés óta. A folyó jelenleg Tiszadorogma térségében tetőzik, míg felső szakasza ütemesen apad. A vízállások Dombrád fölött már készültségi szint alattiak. Tiszabercelnél még másodfokú, Tokaj alatt harmadfok fölötti vízszintek a jellemzőek.

A Bodrog a teljes hazai szakaszán lassan apad. Felsőbereckinél a vízállás a másodfokú készültségi szint felett van, Sárospataknál pedig még eléri a harmadfokú riasztási szintet.

A Taktán a kesznyéteni árvízkapu hétfőn bezárt. Az árvízkapu Sajó felőli oldalán a Tisza lassú apadása miatt már mérsékelt vízszintcsökkenés tapasztalható, míg a belső Takta oldalon további néhány centiméteres áradásra lehet számítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik