Belföld

Árvíz-belvíz: Észak-Magyarországon apad a Tisza (Összefoglaló)

Administrator
Administrator

2010. 12. 18. 17:32

A folyó középső szakaszán ugyanakkor erős áradással számolnak a következő napokban.

Szabolcsban a szakemberek az időjárás várható enyhülésére készülnek, amely a hóolvadás miatt ronthatja a térség jelenleg is súlyos belvízhelyzetét.

Lassan apad a Tisza az észak-magyarországi szakaszán: Tokajnál 29, Tiszalöknél 14, Tiszapalkonyánál és Tiszakeszinél hét centiméterrel csökkent a víz szintje a tetőzés óta – közölte az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője.

A Felső-Tiszán már csak Nagyhalász és Rakamaz között van árvízvédelmi készültség, de ott is elsőfokúra mérsékelhették a készenlétet – közölte a nyíregyházi vízügyi igazgatóság védelemvezető-helyettese. A folyó felső, szabolcsi részén továbbra is gyors az apadás, s a vízszintcsökkenés ütemét figyelembe véve várhatóan vasárnap már mindenütt meg lehet szüntetni a készültséget – mondta Kató Sándor.

A Tisza középső szakaszán ugyanakkor erős áradással számolnak az elkövetkező napokban a védekezők. A vízszint emelkedésének napi mértéke elérheti a 35 centiméternyit is. A főfolyó vízállása szombat reggel Kisköre-alsónál már 25 centiméterrel meghaladta a harmadfokú védelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres értéket – közölte a területi vízügyi igazgatóság védelemvezetője. Lovas Attila tájékoztatása szerint a Tisza tokaji tetőzése után Szolnoknál is nyolc métert jóval meghaladó maximális vízállást várnak karácsony előestéjére.

A jászsági mellékfolyókra továbbra is apadás jellemző, a Hármas-Körös Kunszentmártonnál tetőzés közeli helyzetben van, míg a Hortobágy-Berettyón az áradás intenzitása lelassult. Tovább csökkent az árvíz elleni védekezés hosszúsága a Körösök mentén is, és csökkent a készültség a Berettyón is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a belvízvédelmi munkálatok folytatása mellett a Felső-Tisza vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei már készülnek a keddtől várható enyhülésre, amely a hóolvadás miatt ronthatja a térség jelenleg is súlyos belvízhelyzetét. Kató Sándor tájékoztatása szerint a nyírségi belvíztározókat – ahogy fogalmazott – “előürítik”, s a Rétközi-tóból is engednek vizet a Tiszába, hogy a keddtől jelentkező belvizeket fogadni tudják.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.