Belföld

Tolonganak a tinik a kijózanítóban

Sokan már reggel, iskola előtt is lerészegednek.

Az Erzsébet kórház toxikológiájára egyre több fiatal kerül ittas állapotban. Az osztály vezetője azt mondja, minden hétvégi napon legalább 5 lerészegedett fiatal köt ki náluk, kétszer annyian, mint 5-6 éve. Sokan közülük olyan súlyos állapotban vannak, hogy géppel kell őket lélegeztetni – számolt be róla az RTL Híradó. Egyre többen isznak hétközben, iskola előtt is.

Leginkább 14-18 évesek, de egyre több a 12-13 éves részeg is a toxikológián. Van aki egy év alatt ötször is bekerült. A törvény szerint 18 éves kor alatt nem is szolgálhatják ki a fiatalokat alkohollal, ám sokszor mégis gond nélkül tudnak vásárolni.

Legutóbb 2007-ben készült felmérés a magyar fiatalok alkohol fogyasztásáról, és már akkor is azt mutatták ki, hogy a középiskolások 60 százaléka iszik, minden harmadik fiatal pedig rendszeresen iszik nagy mennyiséget egyszerre. A szakemberek szerint azóta a helyzet tovább romolhatott.

Elekes Zsuzsanna szociológus azt mondta, hogy a fiatalok “ezt a mintát látják, anyutól aputól”. Másrészt egész Európában végbement egy ilyen irányú változás hogy egyre inkább terjed az alkoholfogyasztás és ez a hétvégi nagymennyiségű alkoholfogyasztás. A szociológus szerint ahhoz, hogy kevesebb fiatal igyon, megelőző programokra lenne szükség, és arra, hogy szigorúbban ellenőrizzék az alkoholárusítást.

AJÁNLOTT LINK:

RÉSZEG TINIK: A toxikológus megrázó esetei (videó) (RTL Klub)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik