Belföld

Több tervezettel még adós az Orbán-kormány

Navracsics tárcája lett a legeredményesebb javaslatgyár. A legjelentősebb elmaradása Matolcsynak van a Nemzeti Eszközkezelővel.

Legjobban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), leggyengébben a Vidékfejlesztési Minisztérium teljesítette a kormány által előzetesen meghatározott törvényalkotási feladatokat; a kabinet eddig a vállalásainak 62 százalékát vitte véghez – derül ki a Policy Agenda elemzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Az intézet elemzése abból az alkalomból készült, hogy a jövő héten véget ér az Országgyűlés őszi ülésszaka. A Policy Agenda emlékeztet: a kormány ezek elején tájékoztatja a parlamentet arról, hogy milyen törvényjavaslatokat kíván benyújtani az elkövetkező időszakban. A kormány az eredetileg vállalt 42 törvényjavaslatból 27-et nyújtott be. Összehasonlításként az intézet megjegyzi: 2006 őszén a 37 törvényalkotási feladatból huszonhatot teljesített a Gyurcsány-kormány.

Összességében több törvényjavaslatot készített elő a jelenlegi kabinet, mivel az őszi ülésszakban 76 joganyagot terjesztettek az Országgyűlés elé, ezzel szemben 2006 őszén az akkori kabinet 69 törvényjavaslatot nyújtott be – írják.

Az intézet szerint a tárcák közül a KIM teljesített a legjobban, mivel az általa vállalt feladatok 82 százalékát elvégezte, csupán két törvényjavaslattal nem készült el ebben a félévben. A KIM teljesítményét mutatja, hogy a törvényalkotási programon felül további 11 javaslatot nyújtott be.

A Policy Agenda kiemeli: a jelenlegi ülésszakban “nagy elmaradásban van” a Vidékfejlesztési Minisztérium, ahol mindössze 33 százaléka készült el az eredetileg benyújtandó törvényeknek, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium is a 62 százalékos átlagnál gyengébb, csak 44 százalékos teljesítményt nyújtott. Feltűnő a külügyi tárca “passzivitása is a jogalkotás terén, mivel egyetlen feladatuk lett volna, de azt sem teljesítették” – teszik hozzá.

Az intézet szerint a legnagyobb elmaradások tartalmilag a nemzetgazdasági tárcánál figyelhetők meg, ahol a Nemzeti Eszközkezelő Társaságról szóló szabályozást novemberben kellett volna benyújtani az Országgyűlésnek. Ez azért is “kellemetlen” a kabinetnek, mivel a kormány 29 pontos gazdasági akciótervének hangsúlyos eleme volt ez az intézkedés – idézik fel.

Mint kifejtik: ugyanúgy a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kellett volna kidolgoznia a foglalkoztatáspolitikai területet érintő jogharmonizációs célú jogszabályok módosítását is, ez a szabályozási csomag többek között az Országos Érdekegyeztető Tanácsról vagy a Munka Törvénykönyvéről szóló szabályok változtatását kezdeményezte volna. Az eredeti tervek szerint decemberben kell beadnia ezt az anyagot a kormánynak, de a tárca honlapján még a szabályozás tervezete sem szerepel – hívják fel a figyelmet.

Hozzáfűzik: hiányzik az elkészült joganyagok közül az is, amelyik a piacfelügyeleti rendszert tenné átláthatóbbá a kereskedelemben, és az eredeti tervek szerint napirendre került volna a fogyasztóvédelmi törvény módosítása is, de “ennek az előkészületei sem látszanak”.

A kormány ígéreteivel ellentétben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium nem dolgozta ki a sportról szóló törvényjavaslatot, amelynek kapcsán az eredeti tervek szerint alapvetően módosították volna a terület jogi szabályozását . Hangsúlyozzák: elmaradásban van a kabinet a hulladékgazdálkodásról szóló törvény módosításával, a vízgazdálkodásról szóló törvényjavaslattal, illetve az agrárkamarákról szóló törvényi szabályozás változtatásával is, ez utóbbiak a Vidékfejlesztési Minisztérium feladatkörébe tartoznak.

A Policy Agenda úgy látja, bár a “feszített törvényalkotási tempót” általában képes tartani a kormány, egyes részterületeken jelentős lemaradások tapasztalhatók. A politikailag érzékenyebb területeken továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a vállalások teljesüljenek – jegyzik meg.

Mint írják: a Nemzeti Eszközkezelő Társaság létrehozásáról szóló törvény kivételével nincs olyan súlyos elmaradás, amely a “közvélemény ingerküszöbét elérhetné”, ugyanakkor a kevésbé “reflektorfényben” álló területeken már kevesebb a figyelem. Ez rövid távon nem eredményezi azt, hogy a választók értékítélete megváltozna a kormánnyal szemben, de középtávon ezek a működési hibák még okozhatnak problémákat a kormánypártoknak – figyelmeztetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik