Belföld

Nem 2011 lesz a közoktatás éve

A szakszervezet szerint jövőre egyáltalán nem emelik a pedagógusok bérét, az iskoláknak járó normatív támogatás pedig csökken.

Nem 2011 lesz a közoktatás éve – mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke az MTI-nek. Kiemelte: az előzetes információkhoz képest nemcsak az önkormányzati, hanem az egyházi iskolák normatívája is csökken. Ez komoly problémát jelent, ellehetetlenülhetnek a közoktatási intézmények, az iskolák feladatellátása pedig jelentősen megnehezül.

További problémaként említette, hogy megvonták a pedagógusok szakkönyvvásárlási támogatását, ami 4500 forint volt ebben az évben. Ezenkívül utalt arra, hogy a mostani kormány sem teljesítette azt a kérésüket, hogy a közalkalmazotti bértáblában hozzanak létre további két kategóriát, amellyel a nyugdíj előtt álló kollégáik munkáját honorálnák.

Az új közoktatási és pedagóguséletpálya-modellről szóló törvények tervezetének elkészültét örömtelinek mondta, ugyanakkor szomorúnak nevezte, hogy nincs elegendő idő a szakmai vitára. Kérték, hogy január végéig tolják ki ennek határidejét, de ezen a téren minden bizonnyal nem lesz megegyezés a kormányzattal.

A PDSZ elnöke megemlítette: a közoktatás változásaival kapcsolatban fórumot rendeznek, amelyre meghívták mások mellett Gloviczki Zoltán oktatási helyettes államtitkárt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik