Belföld

Atkári hatalmas lyukra bukkant

56 milliárd forintos hiányt talált a fővárosi büdzsében a főpolgármester főtanácsadója.

“Amit most elrontunk, annak következményei néhány év múlva hatványozottan jelentkeznek” – mondta a Népszabadságnak az egykori főpolgármester-helyettesből főtanácsadóvá lett Atkári János. Szerinte a költségvetésben tátongó 56 milliárdos lyukat be kell foltozni.

Nem az a kérdés, hogy most fizetőképes-e az önkormányzat, hanem az, hogy hosszú távon is az maradjon – tette hozzá a főtanácsadó. Mint mondta: “szorult helyzetünkkel könnyen visszaélhetnek”.

A BKV kapcsán Atkári János úgy vélte, a társaságnál a korrupciós kár eltörpül a finanszírozási hiány mellett. Szerinte a BKV tarthatatlan pénzügyi helyzete abból az egyszerű tényből fakad, hogy a megrendelő immár húsz éve nem biztosítja teljes körűen a valós költségek fedezetét.

Az uniós csatlakozás idején a főváros nyolc évre szóló szolgáltatási szerződést kötött a céggel. Ez a szerződés 2012-ben jár le, utána a szolgáltatások ellenértékének 100 százalékát biztosítania kell a megrendelőnek. Ez évente Atkári becslései szerint legalább 40 milliárd forint többletforrást igényel. Ez azonban csak szinten tartásra elég és a főváros nem képes egyedül kigazdálkodni – emlékeztetett Tarlós István főtanácsadója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik