Belföld

Betiltották a kukázást Józsefvárosban

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 12. 15. 18:19

Aki megszegi a rendeletet, 50 ezer forint pénzbírságra számíthat.

Tilos lesz kukázni a főváros VIII. kerületében 2011. január 1-jétől – döntött a városrész képviselőtestülete.

Kocsis Máté polgármester szerint egyre gyakrabban panaszkodnak a kerület lakói a közterületekre kihelyezett szemétgyűjtők, szelektív hulladékgyűjtő szigetek, társasházak kukáinak kiborítására, kukázásra. A városrész vezetője úgy véli: a szemét közterületre szórása nemcsak köztisztasági, hanem közegészségügyi szempontból is kifogásolható. Az előterjesztés szerint a tilalom az elkövető személyek védelmét is szolgálja, hiszen az ismeretlen eredetű szemétbe nyúlás baleset- és fertőzésveszélyes. Emellett sérülhet az állampolgárok magán és levéltitokhoz való joga is – teszi hozzá.

A képviselőtestület emiatt úgy döntött, hogy szabálysértési cselekmények közé sorolja a kukázást, az elkövetőkre pedig pénzbírságot szab ki. A polgármester abban bízik, hogy hosszú távon visszatartó ereje lesz a térfigyelő kameráknak és a közterület-felügyelők jelenlétének a kérdésben.

A 14 igen és 3 nem szavazattal elfogadott rendelet értelmében tilos a közterületre kihelyezett, valamint az ingatlanok közös használati területeire elhelyezett hulladékgyűjtőket kiborítani, azokból kommunális és egyéb hulladékot kivenni. A rendelet január 1-jén lép életbe. Aki megszegi az ebben foglaltakat, 50 ezer forintig terjedő pénzbírságot kaphat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.