Belföld

Több pénz a háziorvosi praxisoknak

Jövő júliustól visszakapják a 2007-ben megszüntetett eszközfinanszírozást, a tervek szerint 2-3 milliárd forintból létrehoznak egy praxisalapot, és bevezetik a praxisjogot is.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár 200 háziorvos előtt mondta el, mi a kormány terve jövőre az alapellátással. Közölte: a háziorvosi praxisokkal kapcsolatos stratégia lényege, hogy fejlesszék a finanszírozásukat, megoldják a betöltetlen állások problémáját, ismét vonzóvá tegyék ezt a szakmát, és fejlesszék a praxisok informatikai rendszerét.

Beneda Attila kabinetfőnök ismertette a részleteket: januártól a háziorvosok már nem flopin, hanem online jelenthetnek az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, és rálátásuk lesz a betegek addigi ellátásaira. Kérdésre válaszolva hozzátette: a betegadatok szigorúan védettek, tehát az orvosok ezt szem előtt tartva használhatják csak ezeket az információkat.

A praxisjog és a praxisalap, amelyet az első félévben készülnek bevezetni, azt a célt szolgálják, hogy ösztönözzék a fiatal orvosok pályára lépését, illetve hogy megkönnyítsék az idős háziorvosok kilépését, praxisaik eladását – mondta Szócska Miklós. Hozzátette: fontos, hogy vonzó életpálya-modellt dolgozzanak ki a háziorvosoknak, hiszen jelenleg is legalább 150 a betöltetlen praxisok száma, közülük 120 évek óta az.

A kabinetfőnök beszélt arról is, hogy bővíteni kívánják a háziorvosok kompetenciáit, így például engedélyezni fogják, hogy azok a háziorvosok, akiknek valamilyen szakvizsgájuk van, elláthassák ebben a szakmában is betegeiket. Tehát ha olyan problémája van a betegnek, amelyre a háziorvosnak van szakvizsgája, nem kell a pácienst továbbküldeni a szakrendelésre.

Az előző Orbán-kormány alatt bevezetett úgynevezett eszközfinanszírozást, amely körülbelül hatezer, vállalkozásban praktizáló háziorvosnak havi minimum 20-25 ezer forint plusz állami támogatást jelentett, 2007. január 1-jétől nem fizeti az OEP. Ezt a finanszírozást orvosok rendelőjük eszközbeszerzésére kapták. Magyarországon egyébként körülbelül 6600 háziorvosi praxis működik, 98 százalékuk vállalkozásban.

Kérdésre válaszolva Szócska Miklós azt mondta: az eszközfinanszírozás újbóli bevezetésére megvan a költségvetésben a forrás, a praxisalap létrehozásához szükséges 2-3 milliárd forint lehetséges pénzügyi alapját pedig most vizsgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik