RTL
Belföld

Az RTL kikelt a bűnügyi hírek korlátozása ellen

A csatorna úgy véli, alapvetően szűkíti a nyilvánosságot és korlátozza a sajtószabadságot a nagy többséggel elfogadott, jobbikos módosító javaslat.

Az indítvány kimondja, hogy a nagy kereskedelmi televíziókban a bűnügyi hírek aránya nem haladhatja meg a 20 százalékot. Ez ellentétes az alkotmánnyal és ellentétes a média-alkotmánnyal is, amely a sajtó kötelezettségévé teszi, hogy a vitatott kérdésekről és eseményekről beszámoljanak a médiumok – áll az RTL Klub közleményében.

A csatorna szerint a javaslat adminisztratív módon rontja a kereskedelmi televíziók információs versenyhelyzetét azzal, hogy ilyen korlátozást csak a kereskedelmi televíziókban ír elő, miközben a közszolgálatban a hírek akár 100 százaléka is szólhat “bűnesetekről”. A bűnügyi hír definiálatlan fogalmával a törvény ráadásul egy gumi-paragrafust hoz létre, amely értelmezhetetlenségével, betarthatatlanságával, ugyanakkor “büntethetőségével” gúzsba köti a szerkesztők kezét – írják.

A módosító javaslat mostani formájában beláthatatlan következményekkel jár: kérdéses például, hogy egy 20 perces hírműsorban 4 percnél tovább lehet-e beszélni egyebek között a politikai korrupcióról; mi történik, ha egy napon tárgyalnak több nagy horderejű bűnügyet; el kell-e hallgatni témákat, amelyek foglalkoztatják a közönséget, illetve bizonytalanná vált, hogy lehet-e például terrortámadásokról beszélni – fogalmaz a csatorna közleménye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik