Belföld

Bizonytalanság a hajléktalankérdésben

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint komoly alkotmányossági aggályok merülhetnek fel az elfogadott törvény miatt.

Szabó Máté közleménye szerint az elfogadott törvénymódosítás elsődlegesen azért vet fel aggályokat, mert tételesen felsorakoztatja ugyan, hogy milyen magatartások folytathatóak rendeltetésszerűen a közterületen, de mindezt olyan általános fogalmakkal teszi, mint a “kikapcsolódás” vagy a “szabadidő eltöltése”.

Az ilyen általános fogalomhasználat lényegében az önkormányzatok szabad, eseti megítélésére bízza annak eldöntését, hogy szankcionálják-e például az életvitelszerű tartózkodást a közterületeken, vagy épp a padon alvást. A bizonytalanságot tovább fokozza az ombudsman szerint, hogy nem világos az sem: az önkormányzatok milyen további – az eddigieken túlmutató – szabályokat állapíthatnak meg a közterület rendeltetéséről.

Az országgyűlési biztos ezért levélben hívta fel a belügyminiszter figyelmét arra, hogy egy “kiszámíthatatlan, valódi jogi támpontok nélküli, biankó jellegű” jogszabály a napi jogalkalmazás szintjén hozhat súlyos következményeket az állampolgárok alapvető jogainak érvényesülésében, amit az ombudsmannak alkotmányos kötelezettsége előre jelezni – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik