Belföld

Új MÁV- és Volán-menetrend: jegyárcsökkentés is lesz

A MÁV vasúti, és a Volán-társaságok jövő évi autóbusz közlekedési menetrendje december 12-én lép életbe.

A MÁV-START Zrt. tájékoztatása szerint az új vasúti menetrendben bővül a belföldi és nemzetközi kínálat.

A nyáron személyszállításra is megnyitott öt mellékvonalon kívül további hat – Esztergom-Almásfüzitő, Sárbogárd-Székesfehérvár, Sásd-Komló, Szerencs-Abaújszántó-Hidasnémeti, Nyíregyháza-Mátészalka-Fehérgyarmat-Zajta, Mátészalka-Csenger – helyen indul újra a személyforgalom.

A vasúti menetrendben jelentős változás az Alföldön, hogy Szeged és Budapest között óránként közlekednek majd az InterCity vonatok.

Új InterCity vonatpár lesz Budapest és Szombathely között, és új gyorsvonatpárt állítanak forgalomba Győr és Szombathely között.

A Zalaegerszeg környéki vasúti közlekedésben jelentős előrelépést jelent a Boba-Bajánsenye vasútvonal felújítása és villamosítása, ennek köszönhetően az új menetrend több új lehetőséget kínál a térségben utazóknak.

Újdonság, hogy Zalaegerszeg és Győr-Budapest között naponta hat közvetlen vonat közlekedik, ezenkívül a zalai megyeszékhelyről Veszprémen át Budapestre reggelente új, az eddigiekhez képest 18 perccel rövidebb menetidejű gyorsvonat tudja biztosítani Ajka és Veszprém érintésével a reggel kilenc óra előtti fővárosi érkezést.

A menetidő-csökkenéssel javul a szolgáltatás a Budapest és Eger között közlekedő sebesvonatok többségénél, illetve a Baja és a Szekszárd felől Budapestre közlekedő Gemenc InterCity-k esetében.

A Budapest-Ócsa-Lajosmizse vasútvonalon délutánonként Budapestről óránként indulnak a vonatok.

A nemzetközi vasúti menetrendben a Budapestről kora délután induló railjet minden pénteken és szombaton tovább közlekedik Frankfurtba, míg visszafelé Frankfurtból Budapestre vasárnaponként tudnak az utasok a magyar fővárosba érkezni.

Az újonnan bevezetett Moravia EuroCity-nek köszönhetően újra közvetlen, nappali eljutásra lesz lehetőség Varsó irányába. A Hargita InterCity a menetrendváltástól Budapest és Marosvásárhely között mindkét irányba közvetlen kocsikat továbbít, újabb átszállás nélküli eljutási lehetőséget kínálva Marosvásárhelyre.

A MÁV-START a menetrendi változással egy időben, december 12-től bizonyos InterCity járatokon 540 forintról 360 forintra csökkenti a pót- és helyjegyek árát.

A Volán-társaságok új autóbusz menetrendjében a járatszámok lényegében nem változnak, de a közlekedés jobban igazodik az utazási igényekhez, így például bővül az ütemesen közlekedő helyközi járatok köre. Az eddigieken kívül Budapest-Székesfehérvár-Veszprém között is ütemes közlekedés szerint járnak a buszok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik