Belföld

Kövér: Az ország gazdaságának szüksége van a vidékre

Az ország gazdasági életének újbóli beindítása elképzelhetetlen a falvak gazdaságának beindítása, a közszolgáltatások újraszervezése nélkül - jelentette ki Kövér László.

Kövér László a Zala megyei Nagylengyelben járt, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szociális központjának avatásán.

Az Országgyűlés elnöke kifejtette: az új kormány azt a célt tűzte maga elé, hogy segítse újra megteremteni a vidék fejlődésének lehetőségét. A kormánynak azonban “minden jó szándéka ellenére, a helyi közösségek aktív hozzájárulása, kezdeményezőképessége nélkül nem lesz elég ereje a változások véghezviteléhez” – tette hozzá.

Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt húsz évben a vidéki és ezen belül is a falusi élet egyre nehezebbé vált, csökkent a munkahelyek száma, szűkültek a megélhetési lehetőségek, a hozzáférés az egészségügyi ellátáshoz, és kispostákat, kisiskolákat zártak be. “A falut középkori maradványnak minősítő liberális ideológia jegyében folytatták mindazt, amit a bolsevikok elkezdtek az ötvenes-hatvanas években, megpróbálták gyökereiktől elvágva városba terelni és az állami járadékoktól függővé tenni az újabb generációkat is”.

Ennek a folyamatnak az igazi mélypontját a válság hozta el. Miközben a gazdaság látványosan megroppant, a megszorításokat a költségvetési szférán is átvitték, de “ennek a gyakorlatnak vége” – jelentette ki.

Kövér László a szociális központ átadásáról szólva azt mondta: itt most az egyház az állam teendőit látja el. Azt a szerepét játssza, amit egy évezreden keresztül végzett a nemzet életében, “teszik a jót, szolgálják a közösséget, a vidéket, (…) anyagi javaikat fordítják erre a célra”.

A nagylengyeli Szent Család Szociális Központot Veres András szombathelyi megyés püspök szentelte fel. Az üresen álló plébániaépület felújításával létrehozott intézményt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász működteti, 30 megváltozott munkaképességű embernek és az őket segítő három szakembernek biztosít munkalehetőséget.

A szervezet tájékoztatása szerint az egyházmegyében lévő üres plébániák felújításával nyílik lehetőség a szenvedélybetegségből kigyógyultak, pszichiátriai problémákkal küzdők, illetve a megváltozott munkaképességű emberek nappali ellátására és foglalkoztatására.

A nagylengyeli szociális központ létrehozására a Kríziskamra 2010 elnevezésű jótékonysági sorozat eredményeként kapott 1,1 millió forintot a karitász, amely saját forrásaiból további egymillió forintot fordított a munkálatokra. A kezdeményezést vállalkozók is támogatták ötmillió forint értékű szolgáltatásokkal és eszközökkel.

A Szent Család Szociális Központban a nagylengyelieknek kívül Gellénháza, Ormándlak, Iborfia, Gombosszeg, Lickóvadamos, Petrikeresztúr, Teskánd és Babosdöbréte lakói közül kerül ki a januártól itt foglalkoztatott 30 ember. Ostyasütés mellett rózsafüzéreket készítenek, bodza- és csicsókatermesztéssel és -feldolgozással foglalkoznak, továbbá csuhéból használati tárgyakat készítenek, s mindezeket a karitász boltjaiban és külföldi partnerein keresztül értékesítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik