Belföld

3167 négyzetkilométernyi terület van víz alatt

Országszerte 3167 négyzetkilométernyi területet árasztott el a belvíz; az ország folyóinak a fővédvonalain 1917 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség.

Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság közleménye alapján.

Az elmúlt napon nem volt jelentős csapadék a síkvidéki területeken, a belvízzel borított területek nagysága a védekezés által érintett helyeken 3167 négyzetkilométer, ebből 1725 négyzetkilométer a vetés-szántó. A teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága meghaladja a 4000 négyzetkilométert – olvasható az igazgatósághoz tartozó Országos Műszaki Irányító Törzs által eljuttatott közleményben.

Pénteken 3179 négyzetkilométernyi területet borított belvíz az országban. Mint írták, mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén, az ország 90 belvízvédelmi szakaszából 80 szakaszon van érvényben belvízvédelmi készültség, ebből 13 szakaszon elsőfokú, 44 szakaszon másodfokú, 23 szakaszon (Zala, Kis-Balaton, a Felső-Tisza vidéke, Közép- és Dél-Alföld) harmadfokú a védekezés.

Pénteken 176 szivattyútelep és 48 szállítható szivattyú 29,7 millió köbméter belvizet emelt át a befogadókba, 1007 ember vett részt a védekezési munkálatokban; 61 belvíztározóban 84,4 millió köbméter belvizet tárolnak.

Jelenleg 205 település védekezik belvízvédelmi készültség elrendelése mellett, ezek közül 17 település harmadfokban.

A közlemény szerint az elkövetkező napokban a várható hideg, száraz időjárás miatt átmenetileg csökkenhet az összegyűlő víz mennyisége a csatornákban, de a befogadókon levonuló árhullámok következtében megszűnik a gravitációs bevezetés lehetősége. Az elöntések lefagynak, olvadáskor újra fokozottabban jelentkezik majd a belvízprobléma. A vízügyi védekező szervezetek felmérték és megkezdik a 2011 tavaszán várhatóan kialakuló, rendkívüli belvíz levezetéséhez szükséges beavatkozásokat.

A Tisza szombaton Tivadar térségében tetőzik, a harmadfokú készültségi szintet mintegy két méterrel meghaladva. Magas vízszinttel vonul le az árhullám a folyón. Tivadar alatt még árad a folyó. Vásárosnaménynál péntek éjjel várható a tetőzés mintegy 920 centiméteres vízállással, amely mindössze 23 centiméterrel marad el az eddig mért legnagyobb vízszinttől.

Jelenleg Magyarország folyóinak fővédvonalain 1917 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség. Ebből harmadfokú a készültség 317 kilométeren (a Tisza felső szakaszán, a Bodrogon, a Szamos és Kraszna alsó szakaszán), másodfokú 674 kilométeren (a Krasznán, a Sajón, a Taktán, a Zagyva középső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Berettyó alsó szakaszán, a Fekete-Körösön és a Sebes-Körösön), elsőfokú 926 kilométeren (a Rábán Körmendnél, a Zagyva felső szakaszán, a Tisza középső szakaszán, a Lónyay-főcsatornán, a Túron, a Berettyó felső szakaszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán és a Hármas-Körösön).

A Balaton vízszintje továbbra is 126 centiméter, ez az éves folyamatos vízeresztés ellenére is 16 centiméterrel magasabb az előírtnál. A víz eresztését nehezíti, hogy a Sió-csatorna rézsűje több helyen is megcsúszott, például Siófok belterületén is. A többi között emiatt sem lehet több vizet leengedni a Balatonból. A Székesfehérvári Vízügyi Igazgatóság megvizsgálja a Sió külső szakaszán keletkezett szűkületeket is, és kotrásokkal hárítják el az akadályokat a víz útjából – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik