Belföld

Visszavonulót fújt a Balaton

Pár napig azért még eltarthat, amíg a tó vize visszahúzódik a medrébe.

Húzódik vissza a part menti utcákból és telkekről a Balaton vize, amely csütörtökön elöntötte Balatonfenyves északi részét. Akkor még 100 méterre is bokáig érő víz volt. 100 milliós kárt okozhat a parti védművekben a vihar – mondta a Független Hírügynökségnek pénteken Lombár Gábor, a település polgármestere.

A strand azonban még mindig teljesen víz alatt van, ami két-háromszáz telket is elöntött. A tulajdonosokat – főleg nyaralókról van szó – arra figyelmeztetik, hogy ha van pincéjük, akkor onnan mindenképpen szivattyúzzák ki a vizet. Lombár Gábor szerint, ha megfagy a kiöntött Balaton, akkor tavaszra valószínűleg több házat is újra kell majd vakolni a jég okozta károk miatt.

Az előrejelzések szerint péntekre és szombatra is 90 kilométer per órás szél várható a tónál, emiatt több napig is eltarthat, mire teljesen visszahúzódik a medrébe. Az alacsonyan fekvő telkeken azonban ezt követően is megmaradhat a víz.

Lakóházakba sehol nem folyt be, így senkit nem kellett kitelepíteni. A nyaralótulajdonosok a balatonfenyvesi önkormányzat honlapján megtalálják azokat a telefonszámokat, amelyeken érdeklődhetnek nyaralójuk állapotáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik