Belföld

Kunhalmi Ágnes: Nincs nagyon erős ember az MSZP-ben

Jó pártelnöknek tartja Mesterházyt, de mást indítana 2014-ben Orbán ellen Kunhalmi Ágnes. Az MSZP országos elnökségének 28 éves tagja élete első nagyinterjúját adta, éppen lapunknak. Kiderül, hogy miben lehet az MSZP hasznára Gyurcsány Ferenc, miben kell változtatniuk a „nagy öregeknek” és mit jelent sudikozva járni.

Elnézést kér, mert ez élete első nagyinterjúja. Vesz elő papírt (hogy el ne felejtse, ha eszébe jut egy jó gondolat) és zsebkendőt (ha sírhatnéka van).

28 éves, nyár óta tagja az MSZP országos elnökségének. Mi a vonzó egy 28 éves lánynak az MSZP-ben?

Miért ne lehetne vonzó az MSZP? Úgy érzem, kezdjük megtalálni a helyünket ebben a nagy zűrzavarban. Túl vagyunk a mélyponton.
Túl vagyunk a mélyponton (Fotó: Gáti András, Fn.hu)

Túl vagyunk a mélyponton (Fotó: Gáti András, Fn.hu)

Nyilván nem a mélyponton lévő MSZP vonzotta!

A családom mindig is baloldali kötődésű volt, mindig is politizáló család voltunk. Nálunk a Kossuth rádió éjjel-nappal ment, szüleim reflektáltak a hírekre, szidták hol az egyik, hol a másik oldalt. A helyi közéletben is részt vettek.

Hol zajlik ez a közélet?

Én Bács megyei vagyok, kiskunmajsai. A testvérem is hasonló érdeklődésű, figyeljük a politikát és nem tudunk tőle elszakadni.

Sokan figyeljük Magyarországon a politikát, de ettől még nem lépünk be az MSZP-be…

Az úgy történt, hogy 14 évesen feljöttem egy budapesti drámatagozatos gimnáziumba, – mindig is meséket, meg verseket mondtam – ment a szereplés. Középiskola után nem vettek fel a Színművészetire, ezért elmentem egy egyszakos kommunikáció szakra, de két és fél év után rájöttem, hogy ezzel a diplomával nem lehet elhelyezkedni. Aztán, amikor a politika kezdett érdekelni, akkor felvételiztem az ELTE jogi karán induló politológia szakra.

Fél év után hallottam, hogy titkárnőt keresnek.

Egy huszonévesnek mitől vagy kitől lett érdekes a magyar politika?

2003-ban kezdtem a Földművelési Minisztériumban dolgozni, egy ismerős révén kerültem oda. Szanyi Tibor volt az államtitkár. (És Németh Imre a miniszter. A szerk.) Fél év után hallottam, hogy titkárnőt keresnek a miniszterelnöki kabinet társadalompolitikai főosztályán. Annyi tudás sehol nem ragadt rám, mint a Miniszterelnöki Hivatalban.

Személyesen Medgyessy Pétertől tanulhatott?

Mire 2004 nyarára odakerültem, Medgyessy már távozóban volt. Volt bizonytalanság az új miniszterelnök miatt, de Gyurcsány megtartotta az egész stábot. A mi feladatunk volt az érdekérvényesítés, hogy a miniszterelnök akaratát érvényesítsük.

Nehéz volt átvinni Gyurcsány akaratát?

A legnagyobb nehézséget az jelentette, amikor a tárcák egymással versenyeztek a büdzséért. Egymás zsebéből akarták kirángatni a pénzt. Aztán a végén a racionalitás döntött, még ha néha másképp látszott ez kifelé. Én ott tanultam a politikát, titkárnőként, amikor vittem be a papírokat, bent meg veszekedtek egymással. Sokszor kiabálva zajlott az érdekegyeztetés, de mindig lett megoldás. Figyeltem és tanultam, a közvetlen vezetőimnek meg mindig elmondtam a véleményem, akik bátorítottak és biztattak.

Meddig dolgozott a miniszterelnöki kabinetben?

2006-ig, mert közben beléptem a II. kerületi MSZP-be és ott kezdtem dolgozni, Horváth Csaba mellett, aki akkor polgármesterként indult, újra felkértek, hogy vegyek részt a kampányban. Csaba akkor nem lett polgármester, én viszont listán bejutottam a képviselőtestületbe. Kipróbáltam, milyen a politizálás helyi szinten, önkormányzatban, ahol kevésbé számít, ki fideszes és ki MSZP-s. Nem politikai kérdés, hogy a járdán hány kátyú van. A ciklus alatt sok impulzus ért, ami arra motivált, hogy próbáljam ki magam a nagypolitikában.

Kik adták ezt az impulzust?

Mesterházy Attilától kezdve helyi képviselők is. Sokat jártam a párt fórumaira, elég nagy a szám, nem bírtam ki. A 2010-es Villányi úti kongresszuson már a felszólalók között voltam. Arról beszéltem, hogy jó lenne, ha az MSZP a valósággal kezdene foglalkozni és felismerné, hogy a modernizáció és a szociális karakter nem ellentmondó, hanem egymásra épülő értékek. Baja Ferenctől Puch Lászlóig jöttek gratulálni. Gyurcsány Ferenc is azt mondta, hogy ez egy jó beszéd volt. Aztán a tisztújító kongresszuson a női kvóta alapján beválasztottak az országos elnökségbe.

Gyurcsány Ferenc is azt mondta, hogy ez egy jó beszéd volt (Fotó: Gáti András, Fn.hu)

Gyurcsány Ferenc is azt mondta, hogy ez egy jó beszéd volt (Fotó: Gáti András, Fn.hu)

Ezt hívják tipikus szocialista karriertörténetnek?

Én hiszek az MSZP-ben. Nem is vállaltam volna a munkát, ha nem hinnék abban, hogy azok az emberek, akik 20 éve irányítják ezt a pártot újakkal együtt, ne lennének képesek megváltozni, alkalmazkodni a megváltozó világhoz.

Ki az, aki 20 éve irányítja és ki az, aki meg tud változni?

A régi berögződéseknek kell megváltozniuk. Neveket nem fogok említeni!

Örülnénk!

A lényeg az – és ezt Mesterházynak és Gyurcsánynak is értenie kell –, hogy ha nem hiszünk abban, hogy tudunk máshogyan is működni és megváltozni, akkor az országban élőket sem tudjuk majd meggyőzni arról, hogy egyénként és csoportként változniuk kell, hogy sikeresek legyenek. Nem az alapozza meg az MSZP jövőjét, hogy túl drága lenne egy új pártot csinálni, vagy sok munkát igényel a megszervezése hanem az, hogy Mesterházytól Gyurcsányig mindenki hisz az MSZP megújulásában és keresi a működő megoldást.

végig akarja gondolni önmagát, nyitott az önkritikára, de tisztában van a saját érdemeivel

Gyurcsány Ferenc nem új pártot épít éppen?

Ő is tagja az MSZP-nek! Mesterházy Attila épp ezért jó pártelnök, mert tartja az egységet és nem enged a belső provokációnak, bárhonnan is érkezzenek azok. Gyurcsány pedig abban segít, hogy tágítsuk a párt kereteit, horizontját.

Miből gondolja, hogy személycserék nélkül új pártként tekinthet bárki is a szocialistákra?

Az embereknek látniuk kell, hogy az MSZP végig akarja gondolni önmagát, nyitott az önkritikára, de tisztában van a saját érdemeivel. A párt megítélése nem önmagában személyi kérdés, az persze tény, hogy mindig kellenek új emberek. Ezért is beszélgetünk most épp.

Lehet új párt, régi emberekkel?

A „régiekről”, ha van ilyen kifejezés egyáltalán is azt gondolom, hogy teljesen világosan tudják, szükség van változásra. Most sem az a baj, hogy Szekeres Imre vagy Puch László önmagában rosszul gondolkozik, mert ez nincs így. Ugyanakkor nem ér össze a tudás, nem elég egyértelmű a struktúra, amiben a pártunk a legjobban szolgálja Magyarország fejlődését, a magyar embereket. Összességében nincs meg mindig a pártnak a világos célrendszere, inkább sok kis cél van, néha párhuzamosan. Lassan hitem szerint túljutunk ezen, de sokat kell ehhez változnunk.

Nem lát az MSZP-ben olyanokat, akik most csak kivárnak? Engedve, hogy pártelnök legyen Mesterházy vagy elnökségi tag ön?

Ha vannak ilyenek, az a közeljövőben ki fog derülni, ugyanis gyűjtjük az aláírásokat az „Időben szólunk” – petícióra. Meglátjuk, ki-mennyit hoz, mit tesz ma azért, hogy a közös jövőképünknek minél több szimpatizánsa legyen, és minél többen kifejezhessék, hogy nem tetszik nekik, ami Magyarországon tavasz óta történik.

Eddig inkább azt láttuk, ki-mennyit visz. Az MSZP kapcsán sokaknak a mérhetetlen pénzlenyúlás jut eszébe. Ebből hogy lesz sok szimpatizáns?

Ezt elsősorban imázsproblémának tartom, egy kialakított, mesterséges képnek, amivel nem igazán tudtunk megküzdeni a választások alatt. Persze amíg a politikai elit nem rendezi megnyugtatóan a pártfinanszírozás kérdését, addig joggal érzik az emberek, hogy ebből nem kérnek. De ez az egész politika baja. Egyébként az MSZP sokat tett azért, hogy változtasson, ehhez képest a Fidesz most épp visszacsinál mindent, a finanszírozást asztal alá söpri, az államot pedig minden korábbinál átláthatatlanabbá teszi. Naponta szavaznak meg tízmilliárdos tételeket teljesen átláthatatlan konstrukciókra.
Fotó: Gáti András, Fn.hu

Fotó: Gáti András, Fn.hu

Azért elég sok szocialista ül előzetesben ahhoz, hogy egy megújulást hirdető párt tegyen valamit.

Ezt majdnem minden taggyűlésen megkérdezik tőlem. Pedig én nem fogok azért sudikozva járni, mert…

Sudikozva?

Kiskunmajsai szó. Nem fogok szemlesütve járni, csak mert vélt vagy valós indokok alapján vittek el a pártunkból egyes embereket. Azt kell átgondolnunk, hogy megvédjük vagy azonnal eltávolítjuk a pártból azt, akire rávetül a gyanú árnyéka, de az MSZP egészének, közösségként nincs miért szégyenkeznie.

Esetleg figyelhetnének a tagjaikra, ha tényleg a tudtuk nélkül talicskázták ki a nokiás dobozokat!

Majd ha meglesz az ítélet ezekben az ügyekben. A törvénysértések nem tolerálhatóak, és talán bizonyos ügyekben valóban tovább álltunk ki olyanok mellett, akik rontották a hitelünket. Keményen meg is fizetjük az árát.

Ki most ön szerint az MSZP legerősebb embere?

(Hosszan nevet a válasz előtt.) Igazából nagyon erős ember nincs, lényegében egy csapat vagyunk, sokféle emberrel és formálódó célrendszerrel. Abban még sokszor vitázunk, hogy milyen országot szeretnénk itt látni 2050-ben, de abban biztosak vagyunk, hogy olyat semmiképp, amit most a Fidesz épít. Azt már láttuk korábban, akkor is megbukott.

Nyilván nem csak egyetlen lehetőség van.

Mesterházyt szívesen látná 2014-es miniszterelnök-jelöltként?

Ő egy jó pártelnök, de miért ne lehetne mellette mást indítani a kormányfői posztért. Azt, aki a 2014-es választáson a legtöbb szavazatot tudja majd hozni és a legszélesebb társadalmi koalíciót tudja megépíteni a programunk mellett. Ezt akkor kell majd eldönteni, amikor ott leszünk, az akkori tények ismeretében. Nyilván nem csak egyetlen lehetőség van. Nevet nem mondok!

A politikus beszédet már használja, vannak politikai céljai is?

Nekem a fő célom az, hogy ne jöjjön ki gyerek az iskolából úgy, hogy ne tudja, kétszer kettő az négy. Olyan oktatási rendszer kell, ahol a diákokat nem arra nevelik, hogy mindent kérdőjelek nélkül higgyenek el, feltételek nélkül, hanem arra, hogy kérdezzenek, gondolkodjanak, alkossanak. Fontos, hogy az emberek képesek legyenek végiggondolni a saját élethelyzetüket, pénzügyi, életviteli és minden egyéb döntéseiket, és a politikusoknak sem hisznek el mindent.

Pályakép
Kunhalmi Ágnes 1982-ben született Kiskunmajsán, pedagógus anya és jogász apa gyermekeként. A középiskolát már Budapesten végezte, majd a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karára járt, ahol 2009-ben végzett. Politológus diplomáját az ELTE jogi karán jövőre tervezi megvédeni. Dolgozott a földművelési tárcánál, volt titkárnő a Miniszterelnöki Hivatalban, majd önkormányzati képviselő a II. kerületben. 2010 nyarán lett tagja az MSZP országos elnökségének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik