Belföld

Az önkormányzati adópolitikában nagy a bizonytalanság

Az ÁSZ a települési önkormányzatoknál vizsgálódott.

A központi adópolitikai döntések gyakori módosulása a helyi önkormányzati adópolitikában és a bevételek tervezésében súlyos bizonytalanságot és rövid távú szemléletet eredményezett. A helyi önkormányzatokról szóló törvény előírja a középtávra szóló gazdasági programban a helyi adópolitikai célkitűzések szerepeltetését, amelyet a számvevőszék által ellenőrzött önkormányzatok 42 százaléka nem teljesített.

Az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) a helyi adók rendszeréről lefolytatott ellenőrzésének tapasztalatait összegző jelentés megállapítja, hogy a helyi adók 93 százalékát beszedő fővárosi, megyei jogú és nagyobb városi önkormányzatok adóhatóságainak a szakmai hozzáértése, technikai feltételei magas színvonalúak, míg ugyanez a községekben hiányos. A szakmai felkészültség fogyatékossága következtében az utóbbi két évben a vizsgált önkormányzatok 356 jogorvoslati eljárása közül minden másodiknál meg kellett változtatni a döntést, vagy újra le kellett folytatni az eljárást.

A számvevőszéki jelentés szerint az iparűzési adó tervezését az adóalapot befolyásoló tényezők miatt bizonytalanság jellemezte. A tervezés a költségvetési törvények alapján nem a tényszámokon, hanem az önkormányzat becslésén alapult, megnehezítve a jövedelemkülönbség mérséklésére szolgáló támogatás pontos igénylését. A kisebb településeken különösen nagy kockázatot jelentett a költségvetési gazdálkodásban egy nagyobb adózó befizetésének elmaradása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik