Belföld

Szesztilalom a budapesti aluljárókban?

A cigizés mellett már italozni sem lehet majd a fővárosi aluljárókban, ha elfogadják Tarlós István javaslatát.

A júniusban elfogadott dohányzási tilalom bevezetése után várhatóan rövidesen megtiltják a szeszesital-fogyasztást is a fővárosi aluljárókban, Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester ugyanis ezt javasolja a Fidesz-KDNP-többségű Fővárosi Közgyűlésnek.

A főpolgármester előterjesztésében emlékeztet rá: a fővárosi közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló közgyűlési rendelet felhatalmazást ad a budapesti önkormányzatoknak, hogy közigazgatási területükön a közterületeken történő szeszesital-fogyasztást megtiltsák. (Ezzel a lehetőséggel több önkormányzat – például a XI. kerület – már élt is.)

Tarlós István szerint kiemelt figyelmet érdemel a közrend és köztisztaság megtartása, a köznyugalmat veszélyeztető magatartás visszaszorítása, és ennek érdekében indokolt a szeszesital-fogyasztást valamennyi fővárosi aluljáróban megtiltani.

A rendelet hatálya nem terjedne ki a közterület-használati hozzájárulással rendelkező vendéglátó-ipari teraszokra. Az előterjesztés szerint az aluljárókban történő szeszesital-fogyasztást megtiltó szabály 2011. január 1-jén lépne hatályba.

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén dönthet az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik