Belföld

Megvan, ki súgta a médiakoncepciót

A román titkosszolgálatnak a nyolcvanas években jelentéseket író Heltai Péter nevéhez fűződik a szupertitkos tervezet - írja a HVG.

A HVG információi szerint a Class FM-et működtető Advenio cégcsoport igazgatósági tisztségéről lemondott, a nyolcvanas években a Securitaténak, azaz a román titkosszolgálatnak Hegel fedőnéven jeletéseket író erdélyi származású médiaszakember, Heltai Péter nevéhez fűződik a közmédiumok összevonásáról és a közszolgálati hírszolgáltatás központosításáról szóló átfogó koncepció.

A hetilap által szupertitkosnak nevezett tervezet szerint a közszolgálati médiumokban, így a Magyar Rádiónál, a Magyar Televíziónál és Duna Tv-nél egyenként 50-50 munkatársat tartanának meg, a többieket a Műsorszolgáltatást Támogató és Vagyonkezelő Alapnál alkalmaznák kiszervezett dolgozóként; legalábbis azokat, akiket nem rúgnak ki. A belsősök feladata lenne a műsorstruktúra kialakítása, a brandépítés, a promóció és a tartalommegrendelés az Alaptól.

A HVG szerint a közmédia 3000 dolgozóját nem tájékoztatják a tervezett átalakításokról, ezért szinte teljes a bizonytalanság.

A központi hírgyár szerepét majdan betöltő MTI-ben 100-an maradnának. Ők kizárólagos joggal ellátnák hírrel a közszolgálati hírműsorokat, illetve működtetnék azok egységes hírportálját.

A Duna Tv új vezetője, Ókovács Szilveszter egy állománygyűlésen állítólag azt mondta: titoktartási nyilatkozatot írattak alá vele, ezért nem beszélhet. Munkatársait azzal nyugtatta, hogy mindenki marad ugyanazzal a fizetéssel, legfeljebb más lesz a kifizető.

A közrádióban az terjedt el, hogy a dolgozók felétől búcsút vesznek, akik viszont megússzák a kirúgást, több fizetést fognak kapni és az Alap vagy az MTI alkalmazásában állnak majd.

Az Magyar Televíziónál reménykednek benne, hogy a műsorkészítők körében nem lesz leépítés, viszont a bérszámfejtést, a jogi osztályt, a salest összevonják, működésüket racionalizálják – áll a hetilap cikkében.

AJÁNLOTT LINK:

Egy világnézeti klub (HVG hetilap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik