Belföld

A kormány védi a közérdekű bejelentést tevő személyeket

Az államtitkár szerint ki kell szűrni a "magánbosszú" lehetőségét.

A kormány elkötelezett abban, hogy megadja a kellő védelmet a közérdekű bejelentést tevő személyeknek – mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára csütörtökön Budapesten a Transparency International (TI) Magyarország konferenciáján, amelyet a Korrupcióellenes Világnap alkalmából rendeztek. Az államtitkár hozzátette: a közérdekű bejelentések kapcsán azonban ki kell szűrni a “magánbosszú” lehetőségét.

Rétvári Bence hangoztatta: a kormány határozott szándéka szerint a közvagyon védelme erősödik a jövőben, ennek érdekében megerősítik a közigazgatási bíróságok rendszerét, tevékenységét.

Aláhúzta: a közigazgatási bíráskodás révén a döntésekben jobban érvényesíthető lesz a közérdek védelme. Hozzátette: a kormányzat azon is gondolkodik, hogy bevezeti Magyarországon az úgynevezett “távolságtartás intézményét”. Ennek lényege az lenne, hogy akiről egyszer bebizonyosodott, miszerint a közvagyon kezelésében, vagy a közigazgatásban részt vett valamilyen korrupciós ügyben vagy vesztegetésben, az a személy többet nem vehetne részt semmilyen módon a közpénzek kezelésében.

A Transparency International budapesti rendezvényén a részt vevők amellett foglaltak állást, hogy a közérdekű bejelentők a jövőben hangsúlyozottan nagyobb védelmet kapjanak, mert nemegyszer állásukat, egzisztenciájukat veszélyeztetik, holott cselekedetük a korrupció visszaszorításának hatékony módja lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik