Belföld

Polt: nem gát az egykori Fidesz-tagság

"Teljesen mindegy, milyen elvárásaik vannak a pártoknak az ügyészséggel szemben, az ügyészség a törvények szelleme és betűje szerint teszi dolgát" - mondta Polt Péter legfőbb ügyész a Népszabadságban. A Magyar Nemzetnek pedig at nyilatkozta: "nemcsak a gyanúsítottnak, a vádlottnak vannak emberi jogai, hanem a sértettnek, az áldozatnak is".

“Büszke vagyok rá, hogy egy ideig tagja lehettem egy rendszerváltó pártnak, és nem gondolom, korábban sem gondoltam, hogy emiatt ne lennék alkalmas legfőbb ügyésznek” – jelentette ki a régi-új legfőbb ügyész. Hozzátette: egykori Fidesz-tagsága sem gátolja abban, hogy munkáját csakis a törvényeknek alárendelve végezze, ahogy az a törvényben áll.

Azt a kérdést, növeli-e annak az esélyét, hogy Gyurcsány Ferencet vasban vigyék a tömlöcbe, ha Polt lesz a legfőbb ügyész, a Fidesz frakcióvezetője azzal hárította el: nem tudja, mert ő nem bíró.

Polt Péter e kérdésre adott válasza szerint az ügyészség a törvényes keretek között, a törvényeknek alávetve végzi a munkáját. Nem megbízatásokat teljesít, nem kíván megfelelni ilyen-olyan elvárásoknak, csak azt nézi, hogy egy esemény vagy cselekmény törvénysértő-e, és ha igen, az eljárás lefolytatása az ügyészség hatáskörébe tartozik-e.
“Eljárásainkban a törvény minden részét, kitételét alkalmazzuk, semmit nem hagyunk figyelmen kívül, de nem is terjeszkedünk túl a törvényi kereteken” – mondta a legfőbb ügyész.

Polt Péter úgy látja, hogy a mostani alkotmánymódosítással – a legfőbb ügyész nem interpellálható – és az ügyészségi szolgálati törvény megváltoztatásával befejeződött az ügyészség alkotmányos státusának meghatározása.

A legfőbb ügyész nem tartja aránytalannak a megbízás kilencéves időtartamát. Külföldön arra is van példa, hogy igazságügyi vezetők életük végéig látják el feladatukat – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik