Belföld

A kormány bünteti Szegedet?

A döntéshozók még hezitálnak a szegedi Lézerközponttal kapcsolatosan.

Orbán Viktor kormányfő és Fellegi Tamás fejlesztési miniszter is úgy nyilatkozott korábban, hogy támogatja a szegedi Lézerközpont megépítését. Ennek ellenére a döntéshozók hezitálnak.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a SzegedKurirnak azt mondta, a választások után – nagyon helyesen – átvilágítottak több nagyprojektet, így az ELI-t (Extreme Light Infrastructure) is. A projektben azonban egyelőre nincs pénz, így korrupcióra utaló jeleket sem találhattak a revizorok. “Annak eldöntése, hogy megtérül-e a beruházás, már nehezebb kérdés, de az ilyen mértékű habozás kissé érthetetlen számomra. Attól tartok, hogy a döntéshozók nem minden aspektusát értik a projektnek” – mondta a rektor.

Arra a felvetésre, hogy egyesek azt gondolják, a kormány így bünteti Szegedet, amiért újraválasztották Botka László szocialista polgármestert, Szabó elmondta, reméli, nem így van. A magyar közgondolkodástól ugyan nem idegen a kisstílűség, van azonban egy pont, ami fölött ennek nincs helye. Ilyen például az ELI-projekt. Ez egy olyan tudományos beruházás, amit Európa akar fölmutatni a külvilág felé. Az EU ezzel a projekttel azt kívánja demonstrálni, hogy a lézerfizika területén Európa a világ egyik legjelentősebb játékosa. Ha Magyarország kiszáll, az a magyar tudomány számára évtizedekig tartó tekintélyvesztést jelent. Ilyen üzeneteket – bár udvarias formában – már kapunk Brüsszelből –tette hozzá a rektor.

AJÁNLOTT LINK:
A Lézerközpontot nem lehet „hirtelen felindulásból” leállítani (szegedkurir.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik