Belföld

MSZP: a Fidesz ragaszkodik a gyerekek bebörtönzéséhez

Az ombudsman felemelte a szavát az intézkedés ellen.

Lendvai Ildikó szerint a Fidesz ragaszkodik a gyerekek bebörtönzéséhez annak ellenére, hogy az emberi jogok országgyűlési biztosa felemelte a szavát a fiatalkorúak bebörtönzése ellen. A parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság szocialista tagja keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztet, hogy hétfőn, Szabó Máté, az emberi jogok országgyűlési biztosa felemelte szavát a szabálysértéssel vádolt fiatalkorúak bebörtönzése ellen.

Az ombudsman közölte: a fiatalkorúak szabálysértési őrizetbe vételének és elzárásának törvényben biztosított lehetősége aránytalanul és szükségtelenül korlátozza a fiatalkorúak személyi szabadsághoz és személyes biztonsághoz való jogát; más, célravezetőbb, gyorsabb, eredményesebb eszközt látna alternatívaként.

Erre reagálva a Belügyminisztérium hétfőn leszögezte: teljes összhangban van az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével a magyar szabályozás, hogy 14 év a büntethetőség alsó korhatára.

Lendvai Ildikó felidézte: az ombudsman annak kapcsán indított vizsgálatot, hogy egy “ostoba csíny” miatt őrizetbe vettek három 15 éves kislányt, és egyikük útja a fogdából az ideggyógyintézetbe vezetett.

A szocialista politikus úgy véli, a Belügyminisztérium az ombudsman véleményére reagáló válaszában követte a szokott receptet: “aki a kormányt bírálja – legyen alkotmánybíróság vagy Költségvetési Tanács – annak soha nem lehet igaza és jó, ha rendreutasítással megússza”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik