Belföld

Kósa hitelteleneknek tartja a hitelminősítőket

Administrator
Administrator

2010. 12. 07. 09:51

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint az intézetek tévednek, nem a kormány.

A hitelminősítők szerepe fontos, de Magyarországot nem a Moody,s vagy a Standard and Poors és nem is a nemzetközi pénzpiacok kormányozzák, hanem a magyar kormány – mondta Kósa Lajos a Magyar Televízió reggeli műsorában. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a 2008-as, 2009-es helyzethez képest a nemzetközi hitelminősítők megítélése, tekintélye sokat romlott.

Az intézetek nem jó úton járnak. “Hol voltak ezek a hitelminősítők, amikor 2008-ban az általuk kiválónak minősített eszközök (…) összeborultak, mint a kártyavár” – tette fel a kérdést. Kósa Lajos közölte: a nemzetközi hitelminősítők azt szeretnék, hogy a kormány mindenképpen a magyar embereket sanyargassa.

“Egy angol fiatalember, aki üldögél a City-beli irodájában, és kólát szürcsölve kinéz az ablakon, és elnézi a ködös angol háztetőket, annak mit fáj az egyébként, hogy ön mondjuk kap-e tizenkettedik havi fizetést vagy sem. Nem számít, mert másból él, nem nézi a magyar nyugdíjast, nem nézi a magyar munkavállalót, a magyar családokat. Az sem érdekli, hogy Magyarország van-e vagy nincs. Nem vitatom el ezt az álláspontot (…), de a magyar kormányt meg hadd érdekelje már, hogy ne állandóan az embereket szorongassuk” – fejtette ki.

Nekik arra kell elsősorban figyelni, mit mondanak a választók, akiknek a döntő többsége elfogadja, sőt támogatja azt a válságkezelő módot, amit a magyar kormány választott, szemben a Moody,s, a Standard and Poor,s és a mögötte álló erők javaslatával. “Ha rájuk hallgatnánk, arról beszélnénk, hogy miért kellett elvenni az emberek tizenegyedik havi fizetését” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, honnan tudja, az emberek többsége támogatja-e a kormány módszereit, Kósa Lajos azt mondta: a közvélemény-kutatások adnak bizonyos tájékoztatást erről, de az elmúlt félév folyamatait tekintve, azt nem lehet elvitatni, hogy áprilisban az emberek nagyon jelentős változtatásra szavaztak, az önkormányzati választásokon pedig ezt a döntésüket megerősítették.

Arra a hitelminősítői kifogásra, hogy nem látszanak a strukturális reformok, a fideszes politikus azt mondta: a legnagyobb átalakítás, amelyet eddig elvégeztek az kettős. Egyrészt a hiányzó 500 milliárd forintos költségvetési rést nem az emberek sanyargatásával próbálták betömni, hanem a különadók rendszerével. Ez elég nagy strukturális átalakítás – tette hozzá.

A másik pedig az adórendszer átalakítása: soha nem látott adócsökkentés következik be a jövő év elejétől. Összességében azt lehet látni, hogy csökkentik a jövedelem központosítást. A nyugdíjak biztosítását, biztonságát a mostani, kétpilléres átalakítás szavatolta – mondta Kósa Lajos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.