Belföld

Költségvetés 2011: az első kör átment

Az Országgyűlés elfogadta a 2011. évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által is támogatott "első körös" módosító indítványokat. Elfogadtak LMP-s és Jobbikos indítványokat is.

A parlament kedden 236 igen, 41 nem és 32 tartózkodás mellett fogadta el a jövő évi büdzséjavaslathoz beterjesztett, a kabinet által támogatott módosító javaslatokat. A Fidesz és a KDNP szavazott igennel, nemmel az MSZP és az LMP voksolt; a Jobbik tartózkodott.

Alkotmányünnepre 300 milliót kap Ópusztaszer

A csomag része volt az a módosító indítvány is, amely a Költségvetési Tanács titkárságának jövőre tervezett 835,5 milliárd forintjából elvon 825,5 milliárd forintot; az összeget a roma ösztöndíjprogramok emelésére fordítják.

Mintegy 22 milliárd forintot biztosít a jövő évi költségvetés arra, hogy a közszféra dolgozóinak rendszeres nettó keresete ne csökkenjen akkor sem, ha az adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék őket: 21,9 milliárd forintból kompenzálják a közszféra dolgozóit, az összeg csaknem felét áfa-bevételekből, a fennmaradó mintegy 11 milliárd forint egy részét pedig például az szja-bevételekből, a nyugdíjbiztosítási járulékból, valamint az egészségbiztosítási járulékból fedeznék.

A kormány által támogatott csomag része volt az is, hogy jövőre különítsenek el az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatására plusz 300 százmillió forintot; ez azt jelenti, hogy Ópusztaszeren, az első magyar országgyűlés helyszínén írhatják alá jövőre az új alkotmányt.

Az elfogadott indítványok között volt, hogy a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójára 500 millió forint jusson jövőre; az önkormányzati fejezeti tartalék 5 milliárd forinttal emelkedjen meg a tervezetthez képest; 3 milliárd forint plusz jusson a bírósági eljárások gyorsítására; 495,3 millió forint jut a bírák keresetének javítására; 988,8 millió pedig az ügyészségek működési költségeinek emelésére.

Jövőre visszaáll a választásokon 1 százalékot elért pártok költségvetési támogatása az idei szintre, azaz 223 millió forint pluszt kapnak a büdzsé tervezetében lévő összeghez képest; ezt az indítványt – az LMP kivételével, amely tartózkodott a voksoláson – minden frakció támogatta.

Felújíthatják jövőre a fővárosi Moszkva teret, erre 3 milliárd forintot szavaztak meg; megújulhat a debreceni stadion is, e célra 1,25 milliárd forint jut.

2011-ben a katolikus egyház 5,36 milliárd forint járadék-kiegészítés kap.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok működtetésére eredetileg 7,5 milliárd forintot tartalmazott a költségvetés, ezt egy módosítás megemeli 80 milliárd forinttal.

Közel 5 milliárd forinttal emelkedik a turisztikai célelőirányzat a Formula-1 Magyar Nagydíj rendezői jogdíjának átcsoportosítása miatt.

Teljes konszenzussal, azaz 320 szavazattal fogadta el az Országgyűlés a környezetvédelmi kiadások 14,5 milliárd forinttal – 22 milliárd forintra – emelését.

LMP-s indítványokat is támogattak

A kormány által támogatott csomag elfogadása után a többség igent mondott több LMP-s indítványra is. Ezekkel egyebek között plusz 60 millió forintot kap az Autisták Országos Szövetsége (ennek forrását a Malév Zrt. tőkeemelésére fordítandó összegből teremtik elő); 35 millió forint jut a Rádió C-nek; egy indítvánnyal pedig létrehozzák a KSH-n belül a fenntarthatósági főosztályt.

Elfogadták azt az LMP-s módosító indítványt is, amely egyebek mellett 70 millió forinttal emeli az 1956-os Magyar Forradalom Történetének Dokumentációs és Kutatóintézete Közalapítvány támogatását.

Ménesgazdaság kapja a 4-es metró pénzét

Igent mondtak tucatnyi jobbikos javaslatra is: egyebek mellett így az Állami Ménesgazdaságnak plusz 120,5 millió forintot jut a 4-es metró építési költségeinek terhére.

Az elfogadott jobbikos indítványok között van több olyan, amely a határon túli ifjúsági szervezetek támogatását emeli.

Ezek mellett a Jobbik javaslata alapján jövőre a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa plusz 40 millió forinthoz jut; 100 millió forint jut a szentgotthárdi barokk templombelső, 40 millió forint a ceglédi református nagytemplomi gyülekezeti ház felújítására; 19 millió forintot kapnak felsőoktatási szakkollégiumok, 188,6 milliót a Nemzeti Tehetség Program, 46 millió forintot a kisiskolák, 50 millió forintot pedig a Várpalotai Trianon Múzeum; 50 millió forintot csoportosítanak át fogyatékosok érdekvédelmét és támogatását ellátó közhasznú szervezetekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik