Belföld

A rezidenseket a kórházi trükközés is riasztja

A frissen végzett orvosok fele külföldön praktizál. 2700 eurós bérekkel csábítják őket.

Kórházi trükkök tucatjával találkoztak a fiatal orvosok, amikor gyakornoki helyekre jelentkeztek, így a meghirdetett 800 rezidensi (szakvizsga előtti orvos) hely fele üresen maradt – írja a Magyar Hírlap.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke a lapnak már korábban arról számolt be, hogy több kórház azzal tetézte a bajt, hogy nem igényelte a hiányszakmákra jelentkező orvosok bérét 50 százalékkal növelő többletforrást, mert el akarta kerülni a dolgozók közötti bérfeszültséget.

Az MRSZ információja szerint a frissen végzett orvosok ötven százaléka zömmel már külföldre távozott, vagy az fontolgatja. Üresen maradtak sztárszakmának számító helyek is, nem sikerült maradéktalanul feltölteni a háziorvosi keretet sem. A fejvadászok hetente keresik a fiatal orvosokat, 2700 eurós fizetést ajánlva valamelyik nyugati országban. (A hazai bérek netó 95 ezer forint körül mozognak.)

A rezidensek többsége elutasítja a hálapénzt. Szerintük a társadalom morális megújítása nem valósítható meg az egészségügy erkölcsi megtisztulása nélkül. Papp Magor tart attól, hogy nálunk is megvalósul az, ami Romániában. Ott a 3500 végzős hallgatónak csak a fele dönt úgy, hogy szakorvos lesz a saját hazájában, a többiek más országban építenek karriert.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik