Belföld

A Fidesz újra vizsgálja az alumíniumipar privatizációját.

Az iszapömléshez a Hungaluhoz tartozó cégek eladásának semmi köze.

Rogán Antal (Fidesz) tegnap bejelentette, pártja egy albizottság felállítását kezdeményezi, amely azt vizsgálja, hogy 1994 és 1998 között miként privatizálták a magyar alumíniumipart. A Népszabadság egyik informátora szerint bűnbak kell, akit „lehetőleg névvel és személyi számmal lehet azonosítani”.

Az alumíniumipar privatizációjából a kilencvenes években összességében 6,3 milliárd forint folyt be, de az ÁPV Rt. 1999-es jelentése szerint a magánosítás 25 milliárdos veszteséggel zárult – írja a Népszabadság. Ezt egyébként a vagyonkezelő egykori vezérigazgatója, Szabó Pál cáfolta.

Egy szintén 1999-ben, az első Orbán-kormány idején keletkezett, a lap birtokában levő dokumentum szerint időarányosan rendben mentek a dolgok. A szerződésekben meghatározott kötelezettségek ellenőrzésének feltételei – legalábbis elvileg – máig biztosítottak.

A lap összeállításában közreműködő informátorok sajnálatosnak tartják, hogy ez a kolontári katasztrófa kapcsán vált ismét aktuális kérdéssé. Ha nincs a gátszakadás, ma már senki nem beszélne az alumíniumágazat privatizációjáról, legfeljebb “gyurcsányoznának” még kicsit.

Az iszapömléshez a Hungaluhoz tartozó cégek eladásának semmi köze – állítják –, mert azzal csupán a tulajdonviszonyok változtak, az alkalmazott technológia, a környezetvédelmi szabályozás vagy a hatósági felügyelet rendszere nem.

AJÁNLOTT LINK:

Bagóért széthordott alumíniumipar? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik