Belföld

Újabb albizottság vizsgálná az elmúlt nyolc év ügyeit

A megnövekedett államháztartási hiányt célozta meg a Fidesz.

A Fidesz a következő két hétben a számvevőszéki és költségvetési, valamint a gazdasági bizottságban egy-egy albizottság felállítását kezdeményezi – jelentette be Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában.

“Az egyik albizottság feladata lesz az elmúlt nyolc évben az államadósság növekményének a vizsgálata, a másik albizottság feladata pedig az 1994 és 1998 közötti időszakból a magyar alumíniumvertikum privatizációjának a vizsgálata” – mondta.

Úgy fogalmazott, 1994 és 1998 között fillérekért privatizálták a “magyar alumíniumvertikumot”.

Hozzátette: az albizottságoknak tájékoztatást kell majd benyújtaniuk az Országgyűlésnek.

Rogán Antal közölte, hogy 2010 májusában az államháztartás megközelítette a 20 ezer milliárd forintot, így az államadósság az elmúlt nyolc évben közel két és félszeresére emelkedett. Mint kifejtette, az elmúlt nyolc évben – minden évben – a GDP 1,2 százalékának megfelelő összeggel növekedett a költségvetési hiány, ezáltal pedig az államadósság.

Cséfalvay Zoltán államtitkár azt válaszolta: “nagyon hosszú az árnyéka annak a nyolc évnek”, ami az ország mögött van. Kijelentette: az elmúlt nyolc évben soha egyetlen szám nem volt igaz, ami a költségvetésről szólt.

A jelenlegi kormány 2012-ig biztosította a költségvetési és az államháztartási egyensúly stabilitását – szögezte le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik