Belföld

Mi vár Gyurcsányra Polt megválasztása után?

Az elemzők szerint a volt kormányfő szabadlábon hasznosabb a Fidesznek.

Ha Polt Péterből ismét legfőbb ügyész lesz, akkor megnövekedhet Gyurcsány Ferenc börtönbe kerülésének esélye, illetve az ezzel kapcsolatos politikai elvárások felerősödhetnek – állítják a hvg.hu által megkérdezett politikai elemzők.

Ugyanakkor az kérdéses, hogy “Gyurcsány levadászása” kedvezne-e a kormánypártnak, vagy épp ellenkezőleg, mártírt csinálna a bukott kormányfőből.

Mint ismert, ma választhatja meg az Országgyűlés legfőbb ügyésznek Polt Pétert, aki az első Orbán-kormány idején, 2000 közepétől már betöltötte ezt a pozíciót. A parlament napirendje szerint ma a határozathozatalok végén, várhatóan fél nyolckor kezdődik a legfőbb ügyész megválasztása. A jelöltről titkos szavazással döntenek a képviselők. Ha Polt Péter megkapja a kétharmados támogatást, akkor a tervek szerint este nyolc óra után esküt tesz.

Nagy Attila Tibor (Méltányosság Politikaelemző Központ) szerint „Polt megválasztása felérne a szocialisták elleni kisebb hadüzenettel”. Ha Polt Péterből ismét legfőbb ügyész lesz, akkor megnövekedhet Gyurcsány Ferenc börtönbe kerülésének esélye, illetve az ezzel kapcsolatos várakozások, vagy ha úgy tetszik, politikai elvárások felerősödhetnek – véli az elemző.

Így látja ezt Krekó Péter (Political Capital). Szerinte Gyurcsány esetleges meggyanúsítása egyik oldalról sem lesz politikamentes, tisztán jogi ügy. “Az jól látszik, hogy a Fidesz nagyon elszánt Gyurcsány Ferenc ‘elszámoltatása’ ügyében, és már eddig is nyilvánvalóvá tette: ezen a téren elég konkrét elvárásai vannak az ügyészséggel szemben”.

Az elemző szerint a Fidesznek ugyanakkor hasznosabb lehet, ha Gyurcsány folyamatosan aktívan támadja a kormányt. Jelenleg ugyanis olyan népszerűtlen politikus, hogy éppen ez hitelesíti a választók szemében a Fideszt, “akit Gyurcsány támad, annak biztos igaza van’” – hangsúlyozta Krekó Péter.

AJÁNLOTT LINK:

Ha Polt jön, Gyurcsány börtönbe megy? (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik