Belföld

Harmadfokú a készültség az M7-esnél

15 éve nem volt ekkora a belvíz a Kis-Balaton környékén.

Harmadfokú a belvízvédelmi készültség a Kis-Balaton déli öblözetében. A tőzeges talajra épült Nagykanizsa-Budapest vasútvonal, illetve az M7-es autópálya is a veszélyeztetett területen fekszik. A töltés mindkét oldalán 1-1,5 méter magasan áll a víz. A szakemberek mindent megtesznek azért, hogy ne kelljen sebességkorlátozást bevezetni. A sztrádánál z autópályánál is megjelent a belvíz, de nem veszélyezteti a közlekedést.

Sávoly, Zalaapáti és Esztergályhorváti mellett vízben állnak, az erdőket 30-40 centis víz lepte el. Zalaapátinál szántóföldeket és erdőket veszélyeztet a belvíz. A Kis-Balaton Üzemmérnökség vezetője szerint az elmúlt 10-15 évben nem volt ekkora belvíz a környéken. Valamennyi szivattyútelep teljes kapacitással működik, naponta 400 ezer köbméter – hóból, esőből származó – vizet szivattyúznak át a Kis-Balatonba. A szivattyútelepek még bírják a terhelést, de ha jön az olvadás, még rosszabb lehet a helyzet.

A Kis-Balatonnál a bal parti öblözetben, Zalavár és Sármellék környékén, illetve Keszthely, Hévíz, Alsópáhok és Fenékpuszta területén másodfokú a készültség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik